{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Politika 'sve ili ništa' uvijek donosi ništa"

F
11.2.2010. u 22:00
0
73
"Politika 'sve ili ništa' uvijek donosi ništa"
0
"Politika 'sve ili ništa' uvijek donosi ništa"
Sulejman Tihić
Cilj Stranke demokratske akcije je BiH kao država ravnopravnih naroda i građana, a takva država se može graditi samo sa predstavnicima drugih naroda, pri čemu je potrebna hrabrost za kompromis, rekao je večeras u Sarajevu predsjednik SDA Sulejman Tihić, govoreći na javnoj tribini koju su organizirali općinski odbori SDA Stari Grad i Centar.
Predsjednik SDA je naglasio da nema idealnih rješenja za BiH, već postoje samo realna rješenja do kojih se može doći politikom dogovora, dijaloga i kompromisa, koja je pritom politika koja stalno vodi naprijed.

"Politika 'sve ili ništa' za posljedicu uvijek ima ništa", upozorio je on.

Tihić je aktuelnu političku situaciju u zemlji ocijenio složenom, sa tendencijom daljnjeg usložnjavanja, a takva situacija vlada još od rušenja aprilskog paketa ustavnih promjena 2006. godine.

Uzroci takvog stanja su dijelom objektivni (skup i neefikasan daytonski ustavni sistem), ali i neodgovorne politike usmjerene prema etničkim, privrednim i kriminalnim interesima.

Takvo stanje pospješuje pasivna pozicija OHR-a i međunarodne zajednice u cjelini, posebno što je do njihovog distanciranja došlo nakon neuspjeha aprilskog i kasnije butmirskog paketa.

Protivnike tih promjena Tihić je okvalificirao kao pristalice statusa quo, a pritom je otkrio da je u slučaju uspjeha butmirskog procesa BiH od 1. januara trebala da dobije bezvizni režim i ubrzan pristup statusu MAP (Akcioni plan za članstvo) u NATO-u.

"Gospoda su rekla da je to malo i sada smo tu gdje jesmo", smatra Tihić, naglašavajući da to odgovara onima koji su protiv BiH.

Zato sada umjesto reformi imamo svađe i polemike, a njegov odlazak na razgovore u Banja Luku, Zagreb ili Beograd, kaže Tihić, se uvijek okarakterizira kao "izdaja". Međutim, smatra on, upravo su politike isključivosti i 100 posto obećanja dovele do urušavanja institucija države.

Priznao je da je u izbornoj godini teško voditi odgovornu i realnu politiku i da se sada SDA ispostavlja račun za sve što ne valja.

Tihić od građana očekuje da prepoznaju umjerenu, realnu i jedino moguću politiku, te da će SDA na izborima ostvariti rezultate koji će omogućiti brže provođenje reformi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: