Sastanak Tadić - Tihić
0

"Beograd želi dobre odnose sa Bošnjacima"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija podržava integraciju BiH u EU i da je zadovoljan iskrenom podrškom BiH eurointegracijama Srbije. Tadić je poslije susreta sa predsjedavajućim Doma naroda parlamenta BiH Sulejmanom Tihićem u Beogradu istakao je da Srbija želi dobre odnose sa Bošnjacima u BiH.

Tadić je ponovio da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma snažno podržava načela Dejtona, a to podrazumeva integritet i cjelovitost BiH.

Predsjednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tihićem istakao da je sve što dogovore konstitutivni narodi u BiH prihvatljivo i za Srbiju i poručio da su to načela na kojima Srbija gradi bilateralne odnose sa BiH. 

"Smatram da bilo kakvo ugrožavanje teritorijalnog integriteta članica UN jeste potencijalno ugrožavanje mira u regionu", rekao je Tadić, te istakao da će Srbija učiniti sve da dovrši saradnju sa Hagom i uhapsi Ratka Mladića i Gorana Hadžića. 

Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), zahvalio je na dobrodošlici u Beogradu i naglasio da ova posjeta Srbiji i razgovori koje je vodio sa zvaničnicima treba da bude poticaj za još bolje odnose, jer su strateški interes BiH dobri i prijateljski odnosi sa susjedima.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Tihić je naglasio da posjeta delegacije SDA ne devalvira ulogu onih koji zaduženi za vođenje spoljne politike u BiH.
"Ovom posjetom želimo dati svoj doprinos razvoju unapređenju odnosa naših zemalja. Smatramo da dvije zemlje treba da budu u posebnim odnosima", rekao je Tihić, koji je pozdravio i najavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da će prisustvovati komemoraciji u Srebrenici 11. jula. 			
 Tihić od danas boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Tihić, koji je predsjednik SDA, je na čelu partijske, ali i državne delegacije sa kojom boravi u Beogradu. Čelnik SDA među prvima sastao se sa predsjednicom srpskog parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović i ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom.

U Beogradu su se sastali i premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović te premijer Republike Srbije Mirko Cvetković, koji su razgovarali o aktuelnim pitanjima iz oblasti privredne saradnje.

Posebna pažnja posvećena je povećanju robne razmjene, međusobnim investicijama u privatnom sektoru i zajedničkom nastupu namjenskih industrija prema trećim zemljama, jer se radi o kompatibilnim firmama.

Srbija, naime, u ovoj oblasti ima visok rast izvoza, a bh. kompanije imaju veliki broj ponuda za saradnju.

Dva premijera su poseban značaj dali okončanju procesa u vezi s iračkim dugom s "Progresom“ te iskazali spremnost da pomognu u zaključenju poravnanja sa SDPR-om.

Razgovarano je i o izgradnji cestovne infrastrukture, s intencijom da se Bosna i Hercegovina i Srbija kvalitetnije povežu.

Namjera je da Federacija BiH gradi cestu do Goražda, a Srbija do Višegrada. Boljoj komunikaciji, rečeno je, pomogla bi i cesta Tuzla - Orašje, čime bi se uspostavila brža veza prema Beogradu.

Mujezinović i Cvetković su se složili i da je potrebno unaprijediti željeznički saobraćaj između Beograda i Sarajeva kako željeznički operateri ne bi, zavisno od teritorije, mijenjali lokomotive, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.