Mentalno zdravlje
42

Testiranje, terapija ili savjet: Znate li da pomoć psihologa možete dobiti potpuno besplatno u Sarajevu?

I. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Naše društvo je postiglo veliki napredak u odobravanju i prihvatanju kao nečeg normalnog odlaska kod psihologa. Međutim, briga o svom mentalnom zdravlju još uvijek nije postala redovna praksa, već se stručnjacima obratimo u krajnjoj nuždi.

U posljednje vrijeme posebna pažnja se posvećuje važnosti mentalnog zdravlja i obraćanju stručnjacima. Ali čak i oni koji su shvatili važnost razgovora sa psihologom ili psihoterapeutom često opravdavaju nerješavanje problema cijenom terapije u privatnim savjetovalištima.

Međutim, očigledno je da mnogi ne znaju da pomoć psihologa mogu dobiti potpuno besplatno. Pri svakoj organizacionoj jedinici Doma zdravlja ima Centar za mentalno zdravlje u kojem je zaposlen psiholog kojem se može obratiti osiguranik za uslugu, po njegovom mjestu stanovanja.

"Psihologu se dolazi po preporuci ljekara porodične medicine ili nekog drugog specijaliste. Uputnicu daje porodični ljekar. Zakazivanja termina se mogu vršiti lično ili telefonski", naveli su iz JU Dom zdravlja KS.

Usluge psihološkog testiranja, savjetovanja i psihoterapija su besplatne.

Obraćanje stručnjaku kada imate mentalni problem je podjednako važno kao i problem sa fizičkim zdravljem.

Psihologu se ne ide samo kada doživite traumu zbog koje ne možete funkcionisati, ne čeka se do posljednjeg trenutka kada mentalni problemi počinju utjecati na fizičko zdravlje. Pomoć morate zatražiti puno ranije. Kada se ne osjećate dobro, kada ne vidite izlaz iz određenog problema (situacije), kada vas proganjaju negativne misli duži period... Tada se obratite stručnjaku, zatražite pomoć jer kroz obični razgovor možete spriječiti razvoj lošeg stanja koje može prouzrokovati kako mentalno, tako i fizičko oboljenje.