BiH
8

Tauber: Nad Jevrejima u BiH izvršen holokaust

FENA
Eli Tauber (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u Rektoratu univerziteta Sarajevo održana je tribina pod nazivom "Holokaust u Bosni i Hercegovini“.

Učesnici tribine prof.dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor UNSA, dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, i dr. Eli Tauber, naučni saradnik Instituta, motivirani knjigom ''Holokaust u BiH'', autora Elija Taubera o holokaustu govorili su na jedan novi način.

Budući da se o holokaustu govori kao o nečemu što se događalo 'tamo negdje' u Njemačkoj, pa sve negdje do granica BiH, kao što je Jasenovac, prof. Vlaisavljević ističe da je bilo nedovoljno poznato pitanje holokausta.

Smatra da je sada stvarno sistematski istražen holokaust u BiH, te da tu ima implikacija koje su veoma značajne i da naša historiografija nije do sada izučavala, na ovako sistematičan način, pitanje holokausta u BiH.

"Ako je holokaust u BiH onda je to stvar ovih naroda, stvar kolektivnog sjećanja ovih naroda, to je stvar ove akademske zajednice a to dugo nije bilo svijesti da je to naša stvar, naša prošlost i što je još najvažnije naša odgovornost", zaključio je Vlaisavljević.

Profesor Muratović smatra da je genocid najteži oblik zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, to je ubistvo, ranjavanje, protjerivanje, stvaranje takvih uvjeta života u kojima se ne može živjeti ni umrijeti .

"Holokaust nad evropskim Jevrejima je najorganizovaniji, najmasovniji i najsistematičniji zločin genocida u dugoj povijesti genocida", naglasio je Muratović.

Za autora knjige "Holokaust u Bosni i Hercegovini" Elija Taubera dosadašnja historiografija problem holokausta u BiH nije nikada u cjelovitosti razmatrala, a ovom temom uglavnom su se bavili oni koji nisu bili historičari, ali kako Tauber kaže "to je na neki način otežavalo istraživanje, ali je bio svojevrsni izazov u otkrivanju neotkrivenog".

Analizirajući raspoložive izvore i literaturu, te prikupljenu memoarsku građu u toku višegodišnjeg istraživanja, a koja se bavila ovom temom u širem smislu, povezani su događaji koji ukazuju na sistematsko provođenje holokausta u BiH.

"Nad Jevrejima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, pa dakle i u Bosni i Hercegovini, počinjen je klasičan genocid - holokaust", kazao je u izjavi za medije Tauber.