|

Sarajevo: Održana promocija knjige "Holokaust u BiH" autora Elija Taubera

Sarajevo: Održana promocija knjige "Holokaust u BiH" autora Elija Taubera
176
A
Anadolija
21.1.2015. u 20:12
0
komentara
176

dijeljenja
1/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
5/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
7/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
8/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
9/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
10/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Povodom 70 godina od oslobođenja Auschwitza, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je održana promocija knjige "Holokaust u Bosni i Hercegovini", autora Elija Taubera.
Autor knjige Eli Tabuer, pred sami početak promocije je za Anadoliju kazao kako je njegova knjiga prva ove vrste koja je izašla u BiH te da možda čak ni na Balkanu nema ovako sveobuhvatnih knjiga.

"Nikada nije naučno istraživan ovaj fenomen. Ja sam zadovoljan da sam poslije toliko godina istraživanja uspio napisati ovu knjigu. Ono što je vrijedno u ovoj knjizi jeste što je ona sistematizovala sve do sada što je napisano o holokaustu u BiH i uspjela da prikaže neke nove detalje vezane za sam Holokaust", kazao je on. 

Tauber je rekao kako se do sada o Holokaustu uglavnom govorilo vrlo usko, i kada se u BiH postavi pitanje: "Šta je to Holokaust?", obično se misli da je to nešto što se desilo u Jasenovcu, u Auschwitzu, a nije se svjesno činjenice da se on provodio i ovdje.

"Zašto? Zato što nismo svjesni svih detalja jednog velikog genocida kao što je Holokaust", kaže Tauber, dodavši da je potrebno govoriti o samom procesu obespravljivanja Jevreja.

"Kada si ih obespravio i kada si ih potpuno društveno, ekonomski i socijalno uništio, onda ih nije bio problem spremiti u koncetracione logore. Taj proces obespravljivanja, to je ono o čemu treba da govorimo. To su ti djelići genocida koje mi moramo prepoznati kada govorimo o genocidu", rekao je Tauber.

Obzirom da se dugi niz godina bavi i temom "spašavanja Jevreja u BiH", Tauber kaže kako je jedno poglavlje u knjizi posvetio upravo tome, otkrivajući neke nove elemente spašavanja.

"Ja sam smatrao da to trebam reći na ovom mjestu, jer nemoguće je govoriti o Holokaustu ako ne govorimo o ljudima koji su spašavali i pomogli Jevrejima da prežive Holokaust." 

Tauber je na kraju kazao kako danas treba raditi na prevenciji genocida, a ne na tome da se samo vraćamo u prošlost.

Na promociji su govorili predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, direktor Instituta za historiju u Sarajevu Husnija Kamberovic i član Upravnog odbora i Naučnog vijeća Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović. 
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.