BiH
308

Monografija o Jevrejima od dolaska u BiH do holokausta predstavljena u Sarajevu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Monografija "Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust" promovirana je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u organizaciji Instituta za istoriju.

Autori su mladi Tuzlaci, magistrica Anisa Hasanhodžić i profesor historije Rifet Rustemović.

Urednica izdanja dr. Vera Katz, jedna od promotorica, rekla je da monografija donosi priču iz 15 bosanskohercegovačkih gradova o Jevrejima, našim komšijama, od njihovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu u prvoj polovini XVI vijeka do holokausta, najtragičnijeg događaja u njihovoj historiji.

Autori tekstova s pijetetom prate jevrejsku sudbinu od dolaska na tlo Bosne i Hercegovine, prvo Sefarda a potom i Aškenaza, do tragedije neslućenih razmjera u Drugom svjetskom ratu.

"Fotografije kojima je knjiga ilustrirana svjedoče o ljudima nestalim u tom pogromu", rekla je dr. Katz.

Foto: FENA
Foto: FENA
Amir Duranović, viši asistent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, također jedan od promotora, podsjetio je na podatak da je svaki šesti stanovnik Sarajeva uoči Drugog svjetskog rata bio Jevrej i da je današnja demografska slika mnogo drugačija, što također svjedoči o tragičnim razmjerama holokausta.

"Holokaust je uništio tkivo bosanskohercegovačkog društva u kojem su Jevreji bili sastavni dio. Njihova kultura je ostala neodvojivi dio bh. kulturne baštine. Jevreji su dio historije BiH i dio su našeg sjećanja, što je poruka ove knjige", kazao je Duranović na promociji.

Projekt "Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust", finansiran programom Evropske unije "Evropa za građane" i od Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije, trajao je od decembra 2013. do kraja marta 2015.

Njegov cilj je oživjeti i sačuvati jevrejsku prošlost u BiH.

Materijalno i nematerijalno jevrejsko nasljeđe u bh. gradovima, tokom holokausta u najvećoj mjeri nepovratno uništeno a potom izbrisano iz historije i kulturnog pamćenja društva, bilo je predmet istraživanja tokom projekta.

Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, umjetnost i kulturu uvrstilo je taj projekt na listu najboljih austrijskih projekata u okviru programa "Evropa za građane" za period 2007.- 2013. godine.

Foto: FENA
Foto: FENA

Rezultati projekta prezentirani su različitim aktivnostima.

Monografija autora Anise Hasanhodžić i Rifeta Rustemovića jedan je od rezultata.

Štampana na bosanskom i engleskom jeziku, nakon Sarajeva će biti predstavljena u Tuzli a potom u Banjoj Luci, rečeno je tokom večerašnje promocije.