Kultura
62

Otvorena izložba "Izgubljeno u holokaustu: Jevrejski komšiluk u BiH"

FENA
(Foto: FENA)
Izložba “Izgubljeno u holokaustu: Jevrejski komšiluk u Bosni i Hercegovini“ otvorena je večeras u sarajevskoj galeriji Novi hram.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci je kazao da je ovo izložba o komšijama koji su nestali u vihoru holokausta, "izložba o Jevrejima Bosne i Hercegovine, o Jevrejima iz gradova u BiH gdje ih više nema“.

"Ima nekoliko panoa koji govore i o onim mjestima gdje još postoje jevrejske općine - Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banjoj Luci, Doboju, Mostaru. Međutim, nema više Jevreja ni u Bijeljini, ni u Rogatici, ni u Vlasenici, ni u Zvorniku, ali ostali su tragovi, ostale su ove fotografije", kazao je Finci.

Istaknuo je da je La Benevolenciji i Jevrejskoj zajednici BiH ovo značajno zato što ove godine obilježavaju 450 godina neprekidnog boravka Jevreja u BiH.

"Naša želja je da i sljedećih 450 godina budemo ovdje, da budemo zajedno sa našim komšijama za koje se nadamo da neće nestati i neće biti ovako desetkovani kao što smo mi bili", kazao je Finci.

Prema njegovim riječima, ovaj projekt, koji finansira Evropska unija i čiji je nosilac Austrijska akademija nauka i umjetnosti, sigurno je nešto što je vrlo značajno.

"Potrudit ćemo se da ova izložba obiđe, kako BiH, tako i naš region jer jednostavno mislimo da su ovo stvari koje trebaju da se znaju", kazao je Finci.

Kako je kazao Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH, ono što je bitno kad gledamo ovu izložbu je da shvatimo - ona je pokušala da poveže mnoge stvari koje su bitne za život Jevreja, od kulture, od jevrejske štampe, od jevrejske privrede između dva svjetska rata...

Dodao je kako je "ovo čitav niz priča“.

"Čast mi je što mogu biti dio programa otvaranja ove izložbe koja je dio projekta 'Tragovima naših komšija - Jevreji u BiH i holokaust'. Radujem se da je Akademija nauka Republike Austrije iz Beča nosilac ovog projekta koji se, u okviru programa Evropske unije 'Evropa za građane' implementira u suradnji sa partnerskim institucijama iz Austrije i BiH", kazao je u svom obraćanju ambasador Austrije u BiH Martin Pammer.

Naveo je kako će, pored ove izložbe, važan rezultat projekta biti i monografija koja će uskoro biti prezentirana javnosti "koja će uveliko da osvjetli i prikaže sve vrijednosti komšiluka u BiH kakav je nekada bio“.

"Izražavam svoju zahvalnost i ponos u ime Ambasade Republike Austrije i Akademije nauka Republike Austrije što su se prijatelji iz BiH i društva La Benevolencija odlučili da s nama realizuju ovaj značajan projekat", kazao je ambasador Pammer.

Izložbu je zvanično otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je kazao da, kada se priča o komšiluku, za njega taj komšiluk nije susjedstvo, "komšiluk je nešto specijalno, nešto više, nešto sveto“.

"Taj komšiluk je u nekom smislu i druga riječ, za mene, za Evropu. Vi ste uvijek imali taj komšiluk. Uvijek je to bila Evropa u malom", kazao je Inzko.