Kultura
2

Izložba "Sinagoge Centralne i Istočne Europe, 1781-1944" u Sarajevu i Banjoj Luci

FENA
Galerija Novi Hram (Foto. Arhiv/Klix.ba)
Galerija Novi Hram (Foto. Arhiv/Klix.ba)
Mađarska izložba "Sinagoge Centralne i Istočne Europe, 1781-1944", bit će otvorena u Sarajevu 10. februara te u Banjoj Luci 26. februara.

Pokrovitelji su Mađarska ambasada u Sarajevu i Jevrejsko kulturalno, obrazovno i humanitarno društvo "La Benevolencija" Sarajevo.

Izložbu će otvoriti Jozsef Negyesi, ambasador Mađarske, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovinei i Professor Rudolf Klein u 19 sati 10. februara u galeriji "Novi Hram" ( M.M. Bašeskije 38. Sarajevo).

Prtofesor Klein radi kao profesor historije moderne arhitekture na Fakultetu Miklós Ybl i na građevinskom Univerzitetu Szent Istvan u Budimpešti; a izložba je bazirana na njegovim nagrađivanim knjigama.

"Sinagoga nije samo sveti prostor. Ona je srž Jevrejskog intelekta, duševnosti i zajedničkog života, simbol je koherentnosti zajednice i njenog elan vital. Sinagoge utjelovljavaju vrijednosti, identitet i snove u kamen i ciglu. U Istočnoj i Centralnoj Europi, naročito od sredine 19-og stoljeća, Jevrejska asimilacija i socijalna modernizacija počinju biti vidljive u arhitekturi. Ova izložba je putovanje kroz prostor i vrijeme, ona oslikava aspekte Jevrejskog života, ekonomije te kulturalnog cvata unutar multinacionalnih carstava. Ona nudi panoramski pogled na važne promjene na osnovu kojih su Jevreji počeli da imaju vrlo snažne i vitalne uloge u ekonomskom i kulturalnom životu Europe, te još jednom tjera posjetioca da sa čuđenjem stoji i sagleda neshvatljivost holokausta, kada su te zajednice skoro u potpunosti uništene unutar samo nekoliko godina. Ova izložba prikazuje niz sinagoga koje se još uvijek koriste, te sinagoge iza kojih su ostale samo ruševine, podsjetivši nas na neprocjenjivi gubitak kulture.

Cilj Mađarske Asocijacije Jevreja i Mađarske države je sačuvati i prikazati ovu baštinu širokoj javnosti. No ipak cilj ovog poduhvata nije samo kulturalnog i istorijskog karaktera: mi pokušavamo da podsjetimo buduće generacije o ogromnoj odgovornosti koju imaju, da osiguraju, da ovakva tragedija nikada više ne zadesi čovječanstvo", rekao je Peter Kirschner, predsjednik Mađarske Jevrejske Asocijacije.