{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Galeriji Novi Hram otvorena izložba o sinagogama autora Roudolfa Kleina

F
10.2.2015. u 20:59
12
17
U Galeriji Novi Hram otvorena izložba o sinagogama autora Roudolfa Kleina
12
Izložba "Sinagoge istočne i centralne Evrope 1781-1944.", autora Roudolfa Kleina, otvorena je večeras u Galeriji Novi Hram u Sarajevu.
Izloženi panoi nude prikaze niza sinagoga istočne i centralne Evrope, uključujući one sinagoge koje su još uvijek u upotrebi, kao i one koje su u ruševnom stanju, te podsjećaju tako na nemjerljiv kulturni gubitak koji se desio u vrijeme holokausta.

"Sinagoga nije samo bogomolja, nego je to mjesto sastanka sa prijateljima, mjesto razmjene informacija, mjesto dogovora", kazao je Jakob Finci i dodao da je sinagoga jezgra židovskog intelektualnog i društvenog života.

Istražujući sinagogalnu arhitekturu u istočnoj i centralnoj Evropi, autor izložbe Rudolf Klein je tako pratio razvoj sinagoga od srednjeg vijeka do moderne, te je izdao i knjigu, a ova izložba je samo mali dio.

Govoreći o nekim zanimljivostima, Klein kaže da postoji velika razlika između sefardske i aškenaske sinagoge. Aškenaska sinagoga je nastala u srednjem vijeku na bazi njemačke arhitekture, odnosno, zapadnoevropske arhitekture, a sefardska sinagoga arhitektonski se oslanja na otomansku arhitekturu.

"Specifičnost sinagoge je ta da ona nije Božiji dom, to je mjesto okupljanja Židova, a i riječ 'kneset' znači mjesto okupljanja, kuća okupljanja", kazao je u izjavi za medije Klein. Izložbu je otvorio mađarski ambasador u BiH Jozsef Negyesi.

Izložba će biti otvorena do 24. februara, a potom, 26. februara seli u Banju Luku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: