{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tahirović: Zadovoljni smo presudom Tolimiru, on će u zatvor doživotno

F
8.4.2015. u 20:08
17
4
Tahirović: Zadovoljni smo presudom Tolimiru, on će u zatvor doživotno
17
Tahirović: Zadovoljni smo presudom Tolimiru, on će u zatvor doživotno
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Možemo reći da smo u suštini zadovoljni cjelokupnom presudom Zdravku Tolimiru, jer ovo je kraj priče, on će u zatvor doživotno - ocijenio je za Fenu predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentirajući današnju presudu Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora za Zdravka Tolimira, Tahirović podvlači da je on osuđen za genocid i udruženi zločinački poduhvat.

Smatra da su pojedini segmenti unutar presude za žrtve zadovoljavajući, prije svega što je prvi put spomenut genocid u Istočnoj Bosni, jer se ne spominje samo Srebrenica.

- Jeste da to nije osuda za Tolimira, ali se u zaključku presude i to spominje. Činjenica je da je oslobođen za genocid u Žepi. Žao nam je što je Sudsko vijeće imalo takav stav, jer ispada da je Žepa bila kolateralna šteta, iako su u Žepi ljudi doživjeli istu sudbinu kao u Srebrenici - kazao je Tahirović.

On podvlači da, u cjelini gledajući i imajući u vidu presude koje su u zadnje vrijeme izricane i koje su bile "doista katastrofalne", žrtve mogu biti zadovoljne.

- Nadamo se da će Haški tribunal u narednom periodu biti na tragu ove presude te da će žrtve imati satisfakciju. Ovo je i poruka generacijama koje dolaze da počinjeni ratni zločin ne zastarjeva, te da će pravda kad-tad doći, a zaločinci biti kažnjeni - zaključio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: