Konstituiran Dom naroda PSBiH
0

FOTO / Tadić predsjedavajući, Čović i Tihić zamjenici

SRNA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Izborom Ognjena Tadića iz reda srpskog naroda za predsjedavajućeg, a Dragana Čovića iz reda hrvatskog i Sulejmana Tihića iz reda bošnjačkog naroda za njegove zamjenike, te formiranjem sva tri kluba naroda, u Sarajevu je danas konstituiran Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tadić, Čović i Tihić izabrani su jednoglasno, glasovima svih 15 delegata u Domu naroda.

Iako se očekivalo da danas neće biti izabran član Predsjedništva Doma naroda iz reda hrvatskog naroda zbog nesuglasica između dva HDZ-a i "platformaša", to se nije dogodilo jer su za Čovića glasali i predstavnici SDP-a u bošnjačkom i hrvatskom narodu, kao i Stjepan Krešić iz HSP-a. 

Delegat iz hrvatskog kluba i član SDP-a Krunoslav Vrdoljak pojasnio je da je njegova stranka podržala Čovića da bi ralaksirala situaciju u BiH i da je to pokušaj ustupaka i maksimalne relaksacije situacije u hrvatskom narodu. 

On je dodao da su "platformaši" predlagali da se izbor Čovića veže za izbor Vijeća ministara BiH. 

Tadić je nakon preuzimanja funkcije predsjedavajućeg Doma naroda rekao da danas nije uspio nijedan pojedinac, klub ili stranka, nego Dejtonski sporazum. 

Čović je zahvalio na izboru i izrazio nadu da će Dom naroda raditi na dobrobit svih naroda u BiH. 
Tihić je izrazio nadu da će nakon uspješnog konstituisanja zakonodavne vlasti, to vrlo brzo biti urađeno i kad je riječ o izvršnoj vlasti. 

Na današnjoj sjednici su konstituirani i klubovi srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda. 

Za predsjednika Kluba srpskog naroda izabran je Staša Košarac, a za njegovog zamjenika Dragutin Rodić. 

Predsjednica Kluba hrvatskog naroda je Borjana Krišto, a njen zamjenik Josip Merdžo.  Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda je Halid Genjac, a njegov zamjenik Hasan Bećirović. 

Delegati su na početku sjednice položili svečanu zakletvu.