Sarajevo
65

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen promotivnom šetnjom i izložbom radova

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen je danas u Sarajevu promotivnom šetnjom, od Trga djece Sarajeva do Općine Stari Grad, podjelom zelenih trakica koje su simbol podrške osobama s mentalnim poteškoćama i izložbom radova korisnika usluga koji su nastali u toku okupacione terapije.

"Cilj nam je da skrenemo pažnju javnosti na probleme s mentalnim zdravljem, da potaknemo ljude da daju veću podršku osobama koje imaju poteškoća s mentalnim zdravljem, ali i više razumijevanja i prema profesionalcima", kazao je predsjednik Centra mentalnog zdravlja, psiholog Remzija Šetić za Fenu.

Dodao je kako treba raditi na promociji, kako bi građani prepoznali da kada imaju neki mentalni zdravstveni problem da znaju gdje trebaju doći, jer zdravstveni sistem ima dobre institucije koje pružaju takve usluge i otvorene su za sve građane.

U okviru JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo djeluje osam centara koji su akreditirani za rad s pacijentima, a cilj je socijalna rehabilitacija pacijenata, te njihovo uključivanje u društveno koristan rad.

Poseban naglasak je stavljen na borbu protiv stigme, prvenstveno kroz pokretanje javne kampanje "Može se dogoditi svakome", pod sloganom "Mentalna bolest i invaliditet nisu zarazni, ali ravnodušnost jeste".

Izložba ručnih radova korisnika Centra za mentalno zdravlje je prodajnog karaktera i otvorena je u velikoj Sali Općine Stari Grad.

Organizatori događaja bili su Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja Menssana i JU Dom zdravlja KS, u okviru projekta Mentalnog zdravlja BiH i Švicarske razvojne agencije, koja je podržala projekt, te Caritas.