Sat za planetu Zemlju
2

Svjetske znamenitosti prekrit će mrak, ugasite i vi svjetlo za našu planetu

Klix.ba
Muzej savremene umjetnosti RS u Banjoj Luci (Foto: Klix.ba)
Muzej savremene umjetnosti RS u Banjoj Luci (Foto: Klix.ba)
WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode, sedmu godinu zaredom organizira Sat za planetu Zemlju ili Earth Hour, najveću svjetsku volontersku akciju za očuvanje planete. Svi građani i kompanije pozvani su da se da se pridruže akciji te 23. marta u 20:30 sati ugase svjetla na jedan sat. BiH pridružit će se ovoj inicijativi gašenjem rasvjete na sarajevskoj katedrali, Starom mostu u Mostaru i drugim značajnim objektima u većim gradovima.

Širom svijeta će, na jedan sat, biti ugašena svjetla na nekim od najpoznatijih znamenitosti – Empire State Buildingu, Eiffelovom tornju, Buckinghamskoj palači, Brandenburškim vratima, Operi u Sydneyu, piramidama u Kairu, Colosseumu u Rimu, crkvi Sagrada Familia u Barceloni, te brojnim drugim.

"Prošle godine su zatamnjene zgrade i znamenitosti u 11 gradova Bosne i Hercegovine, a većina je svoje sudjelovanje potvrdila i ove godine. Uz Đurđev grad u Zvorniku, prvi put će biti zamračeni i gradski trgovi u Goraždu i Foči, a iskreno se nadamo da će nam se pridružiti i mnogi drugi gradovi", istakao je na konferenciji za medije u Mostaru Bojan Stojanović, WWF-ov voditelj projekta Sat za planetu Zemlju.

Ovogodišnja akcija temelji se na prošle godine pokrenutoj kampanji "Ja hoću! A ti?", kojom se brojni stanovnici svijeta obavezuju šta će napraviti za spas planete. Glavna manifestacija Sata za planetu Zemlju 2013. ponovno će se održati u Mostaru. Pored gašenja Starog mosta partner WWF-a, nevladina udruga EKO-MOST iz Mostara, će zajedno sa United World Collegeom organizirati koncert u OKC Abrašević, te pripremiti poseban kulturni program na temu održivog razvoja u sklopu svog tradicionalnog godišnjeg događaja Global Vision 2013. I ove godine učenici svih mostarskih gimnazija zajedno će napraviti i posebnu instalaciju sa svijećama. Sat za planetu Zemlju

Od 2007. godine, kada je 2,2 miliona ljudi sudjelovalo u prvom Satu za planetu Zemlju, održanom samo u australskom Sydneyu, akcija se masovno proširila na više od sedam hiljada gradova i mjesta u 152 zemlje sa stotinama miliona sudionika na svih sedam kontinenata.

BiH je prošle godine pridonijela akciji sa znamenitostima ugašenim u 11 gradova, uključujući Stari Most u Mostaru, Banske dvore u Banja Luci i katedralu Srca Isusova u Sarajevu.

WWF je pozvao ministre i poznate osobe da animiraju građane Bosne i Hercegovine i tako pripomognu održivim akcijama i politikama na području zaštite okoliša.