Objekti utonuli u mrak
2

FOTO / BiH ugasila svjetla na sat vremena za planetu Zemlju

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina pridružila se večeras inicijativi "Sat za planetu Zemlju" gašenjem rasvjete i svjetala na objektima i znamenitostima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Zvorniku, Goraždu, Brčkom, Foči i drugim gradovima u periodu od 20:30 do 21:30 sati.

Centralna manifestacija akcije "Sat za planetu Zemlju" za BiH održana je u Mostaru gdje je rasvjeta na Starom mostu bila ugašena, a prvi put akciji se pridružila i Banja Luka. Svjetla su ugašena na zgradi Administrativne službe grada Banja Luka, Muzeju savremene umjetnosti, Kulturnom centru Banski dvor, te u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić", a javna rasvjeta u ulici Veselina Masleše i dijelu ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Zamjenica gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić rekla je da se ovom akcijom želi ukazati na problem prekomjernog zagrijavanja i nekontrolisane potrošnje energije ograničenih energetskih resursa planete Zemlje.

U Sarajevu su svjetla ugašena na Katedrali, te mostu na Skenderiji poznatom kao Ajfelov most. Na ostalim objektima svjetla su ostala upaljena.

Zvorničani su ovu akciju podržali isključenjem svjetla u ulici Svetog Save i rasvjete na srednjovjekovnom gradu Đurđevgrad.

U Brčkom su svjetla ugašena na pješačkoj zoni na Bulevaru mira.

Globalna inicijativa WWF-a "Sat za planetu Zemlju" nastala je 2007. godine u Sydneyju s ciljem podizanja svijesti donositelja odluka i svih stanovnika naše planete o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti, te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

"Sat za planetu Zemlju" s gotovo dvije milijarde sudionika u 135 zemalja svijeta ušao je u historiju kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizirana.