Damir Arnaut
0

"Svjedoku Srbije u predmetu Ganić nuđen posao u MUP-u RS-a"

FENA
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića informirao je danas novinare u Sarajevu o detaljima vezanim za ročište pred sudom u Londonu po zahtjevu Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića.

On je naglasio da se u martu ove godine kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Silajdžića obratila osoba koja je, uz obrazloženje da posjeduje određene informacije o tom predmetu, zatražila sastanak.

S obzirom da ta osoba nije bila precizna tokom telefonskog razgovora, Arnaut kaže da je nevoljko odlučio da je primi.

Osoba je došla na sastanak idući dan, a tom sastanku je prisustvovao i Elvir Čamdžić, savjetnik za vanjsku politiku.

Arnaut je naglasio da je na sastanku ta osoba kazala "da su je u septembru 2009. godine kontaktirali uposlenici MUP-a Republike Srpske, Radovan Pejić i Simo Tuševljak, te da su joj ponudili posao u MUP-u RS ukoliko ode u Beograd i „pomogne“ u vezi predmeta Ejupa Ganića".

"Ta osoba dodala je da je, oslanjajući se na ovu ponudu za posao, otputovala u Beograd istog mjeseca. Osoba je na sastanku istakla da nije imala puno reći o događajima od 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu jer je tad bila na drugim lokacijama u gradu, te da je uglavnom govorila generalno o strukturama Armije BiH u tom periodu, svojoj ulozi koja nije povezana s Dobrovoljačkom i drugim generalnim pitanjima", kazao je Arnaut.

On je naglasio da ta epizoda pokazuje "da u Bosni i Hercegovini imamo policiju na pola njene teritorije koja ne samo djeluje kao agent druge države, već da to radi nelegalno, služeći se pritiscima, podvalama, neistinama i koristeći korumpirane metode".

On je pozvao državne organe, uključujući SIPA-u i Tužilaštvo BiH da istraže ulogu Radovana Pejića i Sime Tuševljaka, kako prije ove epizode tako i tokom nje, uključujući i očiti pritisak koji su izvršili na pomenutu osobu.

"Postalo je očito da je ovoj osobi potrebna zaštita od pritisaka koje na nju vrši Policija RS-a i ovakvim stvarima mora doći kraj", kazao je.

Upitan za komentar o ovom slučaju predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić odgovorio je da se “to ne smije događati".

"Naša policija je zadužena i plaćena da radi u interesu Bosne i Heregovine i njenih građana, a ne nekih drugih država i slučajeva koji su u interesu te druge države", kazao je Silajdžić.

Pred sudom u Londonu danas bi trebalo da bude završen glavni pretres o zahtjevu Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića koji se tereti za dešavana u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.