Novo ročište Ganiću
0

"Želimo dokazati da je Srbija zloupotrijebila britanske sudove"

Piše: T. S.
Foto: AP
Foto: AP
Na ročištu održanom 13. aprila 2010. godine Srbija je dostavila zahtjev za izručenje Ejupa Ganića toj zemlji, a također dostavljeni su i dokumenti na osnovu kojih se potražuje izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH. Sutra će pred sudom u Londonu biti održano novo ročište na kojem će odbrana dostaviti zvanični odgovor i strukturu dokumenata kojima će se koristiti na sudu.

"Po zakonu odbrana je imala četiri sedmice sudskog roka da pregleda zahtjev za izručenje i dokumentaciju, te da dostavi svoj odgovor. Mi smo uzeli najkraći mogući rok od sedam dana jer u dokumentaciji koju su oni dostavili nije sadržano ništa novo, sve te navode je već odbacio Haški tribunal", kazala je za Sarajevo-x.com Emina Ganić.

Na sutrašnjem ročištu sud će dodijeliti sudiju koji će predsjedavati ovim slučajem, te će biti zakazana ročišta sudskog procesa u koji se sutra zvanično ulazi.

Inače, pred biritanskim sudom pokrenut je još jedan proces, odnosno tužba protiv Tužilaštva Srbije kojim odbrana Ganića želi dokazati da je Srbija načinila grubu povredu međunarodnog prava, te zloupotrijebila britanske zakone i sudove.

"Mi smo pokrenuli svoju tužbu protiv Tužilaštva Srbije, odnosno postupak za zloupotrebu procedure. Želimo da argumentiramo da je ovo gruba povreda međunarodnog prava, gruba povreda i zloupotreba britanskih zakona i sudova, te da je sam zahtjev za izručenjem Ganića napravljen u "lošoj vjeri". Sutra ćemo tražiti termine za taj proces koji može ići paralelno ili biti dio procesa za ekstradiciju", istakla je Ganićeva, dodajući da s nestrpljnjem iščekuju početak procesa, te se nadaju da će ubrzo biti okončan.

Kako saznajemo uskoro bi također moglo doći i do popuštanja uslova kaucije za Ejupa Ganića, no još uvijek se ne može govoriti do koje mjere i kada bi moglo doći do toga.