BiH
0

Svjedok: Vlahović me ubo čakijom u nogu nekoliko puta

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločin na Grbavici, dva svjedoka govorila su o njihovom odvođenju u zgradu “Digitron Buje”, gdje su premlaćivani.

Braća Senad i Ramo Aljić su pred Sudom BiH kazali kako ih je u junu 1992. godine optuženi Vlahović odveo iz stana na Grbavici u zgradu “Digitron Buje”, gdje su ih vojnici i optuženi pretukli, a dan kasnije su pušteni kući, javio je BIRN-Justice Report.

Senad Aljić je ispričao da je optuženi Batko lupao na ulazna vrata zgrade, nakon čega je njegova majka otvorila, a “on ju je odmah pitao kako se zove i da li je muslimanka, te je krenuo prema našem stanu”.

“Sestru smo sakrili jer smo se bojali da je ne odvedu, a Batko je ušao u sobu gdje smo bili brat i ja - nije puno pričao, već je rekao da pođemo s njim”, kazao je ovaj svjedok, naglasivši da su brat i on prevezeni automobilom do zgrade u kojoj se nalazio krizni štab Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Prema daljnjem kazivanju Senada Aljića, ušli su u prostorije štaba, gdje je bio dežurni vojnik, koji ih je pitao nešto, i u trenutku kada je krenuo ka tom čovjeku, optuženi ga je udario.

Dežurni vojnik je rekao, kako je ispričao svjedok, da njega i brata odvedu u drugu prostoriju.

U toj prostoriji je, prema iskazu svjedoka, bilo nekoliko vojnika, koji su ih, kao i optuženi, tukli čime su stigli.

“Batko me krenuo udariti čizmom u lice, ali ja sam postavio ruke da se odbranim, nakon čega je on izvadio čakiju i ubo me nekoliko puta u nogu. Poželio sam da me ubije, nego da me onako tuče”, kazao je Senad Aljić.

Nakon što su premlaćeni, prilikom čega su gubili i svijest, u prostoriju je ušao, kako svjedok tvrdi, “starješina Miro Karabatak” i otjerao Batka.

“Kazao je: ‘Dosta mi je i tebe više, ostavi ih’”, ispričao je svjedok, te dodao da su nakon toga vojnici izašli, a Batko im je po naređenju tog starješine donio i zavoj, te su narednog jutra pušteni kući.

Njegov brat, svjedok Ramo Aljić, rekao je da se dobro sjeća zgrade u koju su dovedeni.

“Pamtit ću uvijek naziv koji je bio na zgradi - ‘Digitron Buje’, gdje nas je Batko uveo”, kazao je Ramo Aljić, dodavši da je premlaćivanje započeo Batko, a ostali vojnici su nastavili.

Prema svjedoku, Batko ga je prvo udario šakom u stomak, a onda su ga i ostali počeli tući.

“Polijevali su me dva puta vodom jer sam gubio svijest”, rekao je svjedok, dodavši da ih je starješina prekinuo u tome, a Batko je prilikom izlaska iz prostorije dodao: “Balije, neću vas ubiti, vi ćete meni u radni vod.”

Nastavak suđenja zakazan je 28. decembar 2011. godine.