{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok: Vlahović me ubo čakijom u nogu nekoliko puta

F
26.12.2011. u 14:18
0
7
Svjedok: Vlahović me ubo čakijom u nogu nekoliko puta
0
Svjedok: Vlahović me ubo čakijom u nogu nekoliko puta
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločin na Grbavici, dva svjedoka govorila su o njihovom odvođenju u zgradu “Digitron Buje”, gdje su premlaćivani.
Braća Senad i Ramo Aljić su pred Sudom BiH kazali kako ih je u junu 1992. godine optuženi Vlahović odveo iz stana na Grbavici u zgradu “Digitron Buje”, gdje su ih vojnici i optuženi pretukli, a dan kasnije su pušteni kući, javio je BIRN-Justice Report.

Senad Aljić je ispričao da je optuženi Batko lupao na ulazna vrata zgrade, nakon čega je njegova majka otvorila, a “on ju je odmah pitao kako se zove i da li je muslimanka, te je krenuo prema našem stanu”.

“Sestru smo sakrili jer smo se bojali da je ne odvedu, a Batko je ušao u sobu gdje smo bili brat i ja - nije puno pričao, već je rekao da pođemo s njim”, kazao je ovaj svjedok, naglasivši da su brat i on prevezeni automobilom do zgrade u kojoj se nalazio krizni štab Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Prema daljnjem kazivanju Senada Aljića, ušli su u prostorije štaba, gdje je bio dežurni vojnik, koji ih je pitao nešto, i u trenutku kada je krenuo ka tom čovjeku, optuženi ga je udario.

Dežurni vojnik je rekao, kako je ispričao svjedok, da njega i brata odvedu u drugu prostoriju.

U toj prostoriji je, prema iskazu svjedoka, bilo nekoliko vojnika, koji su ih, kao i optuženi, tukli čime su stigli.

“Batko me krenuo udariti čizmom u lice, ali ja sam postavio ruke da se odbranim, nakon čega je on izvadio čakiju i ubo me nekoliko puta u nogu. Poželio sam da me ubije, nego da me onako tuče”, kazao je Senad Aljić.

Nakon što su premlaćeni, prilikom čega su gubili i svijest, u prostoriju je ušao, kako svjedok tvrdi, “starješina Miro Karabatak” i otjerao Batka.

“Kazao je: ‘Dosta mi je i tebe više, ostavi ih’”, ispričao je svjedok, te dodao da su nakon toga vojnici izašli, a Batko im je po naređenju tog starješine donio i zavoj, te su narednog jutra pušteni kući.

Njegov brat, svjedok Ramo Aljić, rekao je da se dobro sjeća zgrade u koju su dovedeni.

“Pamtit ću uvijek naziv koji je bio na zgradi - ‘Digitron Buje’, gdje nas je Batko uveo”, kazao je Ramo Aljić, dodavši da je premlaćivanje započeo Batko, a ostali vojnici su nastavili.

Prema svjedoku, Batko ga je prvo udario šakom u stomak, a onda su ga i ostali počeli tući.

“Polijevali su me dva puta vodom jer sam gubio svijest”, rekao je svjedok, dodavši da ih je starješina prekinuo u tome, a Batko je prilikom izlaska iz prostorije dodao: “Balije, neću vas ubiti, vi ćete meni u radni vod.”

Nastavak suđenja zakazan je 28. decembar 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: