Suđenje Veselinu Vlahoviću Batku
0

Svjedok: Udarci i pljačka prije spasa

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, bračni par Delalić govorio je kako ih je maltretirao optuženi Veselin Vlahović zvani Batko, te im oduzeo sav novac i zlato.

Svjedok Dževdet Delalić, koji je živio na Grbavici sa ženom i sinom koji je imao sedam godina, ispričao je kako su mu u julu 1992. godine Saša Vukašinović i još trojica srpskih vojnika pomogli da napusti to naselje.

“Vukašinović je kazao da će po nas neko doći, ali nismo znali da će to biti Batko”, rekao je svjedok, dodavši kako ih je optuženi sa bijelim golfom, umjesto na mjesto gdje su trebali preći na drugu stranu, odveo u jedan napušteni restoran. Najprije je, kako je kazao, izveo njega, dok su njegova supruga i sin ostali u autu.

“Kad smo ušli u restoran, opsovao mi je balijsku majku i počeo me udarati i tražiti pare. Svaki put kada bi me udario, iz džepa bih vadio malo po malo para dok mu nisam sve dao”, rekao je svjedok.

Nakon toga, kako je ispričao Delalić, optuženi ga je uveo u toalet, a onda je doveo njegovu ženu i sina u prostoriju, gdje je njega prethodno tukao.

“Batko je i supruzi uzeo sve para što je imala i zlato iz torbe”, kazao je svjedok, istaknuvši da im je optuženi oduzeo oko 6.000 tadašnjih maraka.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila. Optuženi se nalazi u pritvoru.

Svjedokinja Jasmina Delalić je kazala kako ju je Batko ošamario nakon što ju je uveo u restoran i rekao da skine prstenje, opsovavši joj “balijsku majku”.

“U jednom momentu Batko je uzeo moje dijete i zaprijetio da će ga zaklati ako mu ne dam sve para što imam, i to sam uradila”, rekla je svjedokinja, pojasnivši da je optuženi nakon toga nju i sina odveo u toalet, a njenog muža ponovo izveo, traživši još novaca.

“Vrisnula sam kad sam vidjela da ga tuče, a Batko mi je kazao: ‘Ne vrišti, ubiću te!’”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je ustvrdila da se zatim izvana čuo zvuk vozila, te da ih je Batko požurio da uđu u auto kojim su došli i nakon toga ih odveo do mosta gdje su prešli na drugu stranu koja je bila pod kontrolom Armije BiH (ABiH), prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. mart 2012. godine,