Suđenje Veselinu Vlahoviću Batku
0

Svjedok: Batko me pretukao i odveo na Trebević sa namjerom da me zakolje

FENA
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Sarajeva, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je optuženi Veselin Vlahović Batko pretukao, a potom odveo na Trebević s namjerom da ga "zakolje".

Svjedoka Nijaza Alihodžića, kako je rekao, spasilo je to što je imao novac i dijamante.

Naveo je da su ga početkom maja 1992. optuženi Vlahović i jedan visoki vojnik odveli u zgradu "Digitron Buje" u sarajevskom naselju Grbavica.

"Kad smo došli, Batko me je udario nekom štangom. Mislio sam da mi je noge otkinuo. Onda me počeo udarati pesnicama. Znao je on to stručno raditi, jer je bio bokser", prisjetio se svjedok.

Vlahović se potom, kako je dodao, okrenuo prema visokom vojniku i rekao: "Hajde da ga vodimo na Trebević da ga zakoljem".

Alihodžić je kazao da su ga odvezli na mjesto iznad naselja Vrace, gdje se, kada su izašli iz auta, "osjetio užasan smrad" i gdje mu je Vlahović rekao da je tu "zaklao mnoge balije".

Optuženi mu je, kako je dodao, kazao da ga neće ubiti ako ima novaca, nakon čega su sva trojica otišli u podrum zgrade na Grbavici, gdje je zakopao novac i dijamante.

"Batko mi je dao nož kojim sam otkopao zemlju i izvadio posudu u kojoj je bilo 40.000 maraka i dijamanti koje sam kupovao u Kuvajtu dok sam radio", rekao je Alihodžić.

Prema njegovom iskazu, visoki vojnik je zgrabio dijamante i pobjegao, a Vlahović je za njim potrčao psujući, te su se potukli ispred zgrade.

“Iskoristio sam tu situaciju i pobjegao u svoj stan. Moja supruga je ostala u šoku kada je vidjela u kakvom sam stanju. Imao sam pet slomljenih rebara, napuknutu vilicu i izbijene zube", naveo je Alihodžić.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Svjedok Dževad Gušić je ispričao kako je u ljeto 1992., zajedno sa komšijama s Vraca, doveden u zgradu "Digitron Buje", u kojoj je već bilo nekoliko zatočenih muškaraca.

Prema njegovom iskazu, muškarce su izvodili i premlaćivali, a grupe vojnika, među kojima je bio i optuženi Vlahović, dolazile su u prostoriju gdje su se svi nalazili i tukli ih redom.

"Batko nas je najviše tukao, a meni je rekao da će me ubiti pošto sam mlad, da mu se ne osvetim", prisjetio se Gušić i dodao da mu je nakon toga optuženi pucao u nogu, što je radio i drugima.

On je kazao da je u večernjim satima došao Miro Čamur da ga pokuša izvući.

"Miro me je izveo, a Batko je potrčao za nama i pitao me ima li mi majka zlata. Kada sam negativno odgovorio, on me udario u glavu", rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. april 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.