Suđenje Vlahoviću
2

Svjedok: "Krv je još kapala s glave, bio je mrtav"

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako su njegovog komšiju ubili vojnici među kojima je bio i optuženi Veselin Vlahović zvani Batko.

Svjedok S28, koji je 1992. živio na Grbavici, bio je u radnom vodu i u julu te godine dobio je zadatak da odnese neke pakete u ambulantu na Kovačićima.

"Sreo sam trojicu, među kojima je bio i Batko - vodili su komšiju Tahira Jahića", kazao je svjedok i dodao da je, nakon što su svi prošli pored njega, začuo pucanj.

Prema njegovom iskazu, na oko 300 metara od mjesta na kojem je stajao, vidio je mrtvog Jahića.

"Krv je još kapala s glave. Bio je mrtav, a ova trojica su odlazili s tog mjesta", pojasnio je svjedok, istaknuvši da je potom došlo vozilo caddy i odvezlo mrtvo tijelo sa ulice.

Na pitanje Radivoja Lazarevića, branioca optuženog Vlahovića, da li je vidio ko je pucao u Jahića, svjedok je kazao da nije, ali da je siguran da je neko od te trojice vojnika.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Svjedok S28 je ispričao kako je grupa vojnika, među kojima i optuženi Vlahović, odvela komšiju Lutviju Selimovića.

"Vidio sam kako su Lutvu izveli iz zgrade i čuo sam da su ga odveli u ‘Digitron Buje’. Poslije sam vidio snimak na televiziji, na kojem je Lutvo bio je sav crn od udaraca, prebili su ga na mrtvo ime", ustvrdio je svjedok.

Svjedok Branko Pucelj je rekao da je u ljeto 1992. godine s prozora gledao kako je optuženi došao naoružan i odveo trojicu komšija, koji se nikada nisu vratili.

"Batko je lupao na ulazna vrata koja su bila zaključana, a nakon što su komšije Željko Antolić i još dvojica otvorili, odveo ih je u vozilo kadett. Prema pravcu kojim su otišli, moglo bi se reći da su odvedeni u ‘Digitron Buje’", ispričao je svjedok, istaknuvši da je tada zadnji put vidio te komšije i ne zna šta se s njima desilo.

Pucelj je ispričao da je optuženi Vlahović odveo i komšiju Zlatka Alagića, kojem se gubi svaki trag, kao i da je optuženi dolazio u stan porodice Mujezinović da traži zlato i novac.

"Čuo sam od njih kasnije da je Batko stavio nož pod grlo 16-mjesečnoj bebi i tražio još novca, a potom je snahi koja je bila trudna rekao: ‘Neka zahvali Bogu što je trudna, inače bi' je silovao", ispričao je svjedok.

Pucelj se prisjetio da su mu članovi porodice Mujezinović pričali kako su, nakon što je Vlahović otišao iz njihovog stana, zvali vojnu policiju.

Tada su saznali da je Vlahović već ranije privođen, ali da je neko iz vojnog vrha intervenirao pa su ga pustili.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. april, javlja BIRN - Justice Report.