Sud BiH
0

Suđenje Vlahoviću: “Kod Batka na klanje”

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Zaštićeni svjedok S40 pred Sudom BiH kazao je da ga je tukao optuženi Veselin Vlahović zvani Batko sve dok nije pao u nesvijest.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva, koji je svjedočio iz druge prostorije, kazao je Sudskom vijeću kako su po njega i njegovog starijeg sina u ljeto 1992. godine došla tri uniformisana vojnika sa crnogorskim naglaskom, predstavljajući se kao “Beli Orlovi”.

“Došli su u kuću gdje sam živio sa dva sina i suprugom i odveli su mene i starijeg sina u zgradu Digitron Buje na Grbavici, gdje je bilo dosta vojnika koji su čistili oružje. Zatvorili su nas u jedan podrum”, kazao je ovaj svjedok.

Nakon nekoliko sati, kako tvrdi svjedok, po njega je došao jedan vojnik i odveo ga u drugu prostoriju, dok je njegov sin ostao zatvoren u podrumu.

“Čim sam ušao u prostoriju, dočekao me udarac u glavu, zatim u bubrege, i nakon nekog vremena izgubio sam svijest”, kazao je svjedok, dodavši da je ugledao optuženog Batka kada se probudio. Svjedok je prepoznao optuženog u sudnici.

Tužilaštvo BiH tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sam ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao i premlaćivao građane hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, i oduzimao im novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja i zlostavljanja civila.

Poslije toga, kako je dalje ispričao S40, njega vojnici vraćaju nazad do podruma, a onda kući.

“Predveče su dva druga vojnika u pijanom stanju odlučili da mene i mog sina vrate kući, a kada su ih ostali pitali gdje nas vode, oni su rekli na Kulu u zarobljeništvo”, rekao je svjedok.

Prema iskazu svjedoka, vojnicima je platio 1.000 njemačkih maraka za otkupninu, te još 2.000 maraka da njega i njegovu porodicu prebace na slobodnu teritoriju, što se mjesec dana nakon toga i dogodilo.

Sina ovog svjedoka, tokom boravka u zgradi Digitron Buje, niko nije tukao, dok je svjedok S40 zadobio teže povrede, te je, kako je kazao, zbog toga 1995. godine morao izvaditi jedan bubreg.

E.H., drugi svjedok i mlađi sin svjedoka S40, koji je ostao sa majkom kod kuće, potvrdio je da su mu otac i stariji brat bili odvedeni.

“Vojnici su rekli: ‘Vodimo ih kod Batka na klanje’”, kazao je svjedok E.H., dodavši da su se vratili “utučeni”, a da je otac kasnije imao ozbiljne probleme s bubrezima, nakon čega mu je operacijom jedan bubreg odstranjen.

Nastavak suđenja je 24. oktobra 2011. godine.