|

Svjedok rekao da je čuo kako je "riješeno pitanje Srebreničana"

Svjedok rekao da je čuo kako je "riješeno pitanje Srebreničana"
0
S
Sarajevo-x.com
28.1.2011. u 14:06
6
komentara
0

dijeljenja
Svjedok rekao da je čuo kako je "riješeno pitanje Srebreničana" Franc Kos
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, nastavljeno je saslušanje svjedoka Rajka Babića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji rekao da je u sjedištu svoje jednice čuo da je "pitanje Srebreničana riješeno".
"Komadant mi je rekao: 'Eto Babiću, riješili smo pitanje sa tvojim Srebreničanima'. Nisam znao šta bi to moglo biti, ali sam poslije saznao šta je bilo", rekao je Babić, aludirajući na to da su zarobljeni muškarci iz Srebrenice pobijeni na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Tužilaštvo BiH tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju, koji su optuženi za učešće u ubistvima više od 800 Srebreničana u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

U optužnici se navodi da je Kos bio komandant, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Babić, nekadašnji pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS, koji je sa davanjem iskaza počeo 11. januara ove godine, je na ovom ročištu ponovio kako njegova jedinica nije učestvovala u ubistvu Srebreničana na ekonomiji na Branjevu.

Također je rekao kako je shvatio da se zarobljenicima „ne piše dobro“, nakon razgovora sa oficirom VRS, za kojeg je kasnije saznao da se radi o Vujadinu Popoviću.

"Od njega sam tražio da oslobodi dvojicu zarobljenika, a on je rekao da svi moraju biti odvedeni. Po njegovom ponašanju sam shvatio da im se ne piše dobro", rekao je svjedok.

Vujadin Popović, bivši potpukovnik i pomoćnik komandanta za bezbjednost u štabu Drinskog korpusa VRS-a, pred Tribunalom u Haagu je u junu prošle godine nepravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. februar ove godine, javio je BIRN - Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...