Suđenje Kosu i ostalim
0

Telegram o dolasku Srebreničana

FENA
Franc Kos
Franc Kos
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici prvi svjedok Tužilaštva BiH je kazao da mu je bilo jasno da će muškarci biti pogubljeni u Pilici kada mu oficir Vojske Republike Srpske nije dopustio da pomogne dvojici zarobljenih poznanika.

“Kada sam pitao tog oficira, za kojeg sam kasnije saznao da je potpukovik Popović, da li dvojica zarobljenika mogu ostati u Pilici, on je rekao da svi do jednog moraju biti odvedeni. Tada sam shvatio da će biti pobijeni“, rekao je Rajko Babić, nekadašnji pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Babić je bio prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji koji su optuženi za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

U optužnici se navodi da je Kos bio komandant, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS.

Vujadin Popović, bivši potpukovnik i pomoćnik komandanta za bezbjednost u štabu Drinskog korpusa VRS-a, pred Tribunalom u Haagu je u junu prošle godine nepravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici. Babić, bivši pisar u Prvom bataljonu i nekadašnji direktor škole u Pilici u kojoj su od 14. do 16. jula 1995. godine bili zatvoreni Srebreničani, kazao je da je obavijest o dolasku zarobljenika stigla iz komande brigade iz Zvornika.

“Stigao je telegram koji sam ja pročitao u jednoj teci. Na tom listu papira, koji je nakon ubistava Srebreničana bio iskinut, je pisalo da će muškarci biti dovezeni, te da mi treba da pripremimo školu za njihov dolazak. U tom telegramu je bilo navedeno da će biti razmijenjeni, ali se to nije desilo, već su pobijeni na farmi Branjevo”, rekao je Babić.

Svjedok je kazao da mu nije poznato koji vojnici su pobili zarobljene Srebreničane na Branjevu, ali da zna da to nisu učinili pripadnici Prvog bataljona.

Babić se prisjetio i da je, s obzirom na to da je živio blizu škole, iz svog stana vidio kada su vojnici iz škole izvodili po osmoricu Srebreničana i naređivali im da sami sebi vežu oči nakon čega su uvođeni u autobus.

“Kada bi autobus bio pun otišao bi i ubrzo bi se vraćao i odvozio duge zarobljenike. Kasnije sam saznao da su odvođeni na Branjevo gdje su pobijeni”, dodao je svjedok.

Saslušanje Babića je prekinuto jer se drugooptuženi Stanko Kojić žalio da mu “zuji u glavi”, te nije pristupio ročištu nakon pauze.

Naredno suđenje zakazano je za 14. januara, kada će biti nastavljeno saslušanje svjedoka Babića, prenosi BIRN.