Svjedok na suđenju Kosu i drugima
0

Prizor koji niko ne bi želio da vidi

Sarajevo-x.com
Na suđenju četvorici bivših pripadnika Diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su u julu 1995. godine u grobnice na području opštine Zvornik pokopavani leševi.

Svjedok Z-8 je ispričao da je bio angažovan da sa utovarnom mašinom iskopava i zatrpava grobnice na tri lokacije: kod brane u Petkovcima, šljunkare u Kozluku i vojnoj ekonomiji Branjevo.

"Onda sam dobio zadatak da odem u Branjevo. Tamo je bilo par vojnika i jedan 'tamić'. Prošao sam do kraja farme i sa desne strane sam vidio ono što bi malo ko želio da vidi. Tri gomile leševa", opisao je svjedok.

Za učešće u ubistvu najmanje 800 zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u Branjevu sudi se Francu Kosu, koji je, prema optužnici, bio komandir voda u Desetom diverzantskom odredu, te Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji.

"Došlo je deset do 12 starijih ljudi u plavim odijelima, kakva je nekad imala Civilna zaštita. Bila su i tri ili četiri oficira. Oni su bageristi pokazali gdje da kopa. Kasnije sam i ja pomogao u kopanju, a ovi iz Civilne zaštite prenijeli su tijela", ispričao je Z-8 i dodao da je kasnije više puta dolazio kamion na kojem su takođe bili leševi.

Svjedok nije mogao dati okvirnu procjenu o broju mrtvih koje je tih dana vidio, a za veličnu grobnica u Petkovcima i Branjevu naveo je da su približno bile duge od deset do 15 metara, a po nekoliko metara široke i duboke.

Naređenje da sa mašinom iskopava grobnice dobio je u Inžinjerijskoj jedinici Zvorničke brigade VRS, mada, kako je rekao, o tome šta je radio i vidio nije ni sa kim kasnije pričao.

Odbranu prvooptuženog Kosa interesovalo je da li se svjedok plašio nepoznatih oficira koje je viđao i da li je on ili neko drugi mogao odbiti naređenja.

"Može se odbiti naređenje, ali se zna da je metak u čelo. Čudim se da smo preživjeli kao svjedoci", rekao je Z-8.

Na kraju svjedočenje Sudskom vijeću se obratio optuženi Kojić s molbom da ga premjeste u zasebnu ćeliju da se može "moliti i kažnjavati svoje tijelo".

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 16. februara, javlja BIRN - Justice Report.