{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok odbrane tvrdi: "Adamović nije kriv"

F
20.12.2010. u 17:47
0
0
Svjedok odbrane tvrdi: "Adamović nije kriv"
0
Svjedok odbrane tvrdi: "Adamović nije kriv"
Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Ključa, u predmetu "Adamović i Lukić" koji se vodi u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, danas je svjedok odbrane Marka Adamovića rekao da je uvjeren da optuženi nije učestvovao u zločinima na tom području.
Rajko Kalabić, nekadašnji član Kriznog štaba općine Ključ, kazao je da je Adamović potpisao pristupnicu Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) tek krajem 1993. ili početkom 1994. godine.

“Došlo je do vojnih i političkih sukoba i svi koji su bili moralisti (u vojsci) morali su pristupiti SDS-u. Pod tim uslovima je potpisao, da nemamo lokalnih problema”, rekao je Kalabić.

Marko Adamović i Boško Lukić terete se da su kao pripadnici SDS-a i Kriznog štaba općine Ključ učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čineći zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Prema optužnici, Adamović je bio komandant Komande odbrane grada Ključa i zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO), dok je Lukić
komandovao Štabom TO.

Kalabić je rekao da su pripadnici Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) u naselju Prhovo počinili ubistva, što Državno tužilaštvo stavlja na teret dvojici optuženih.

“Nisam znao da se bilo šta dešava dok komandir ili komandant Vojne policije nije plačući došao u kancelariju Jove Banjca i rekao da je ubijen policajac te da je izgubio komandu nad Vojnom policijom”, rekao je Kalabić koji je 15. novembra ove godine također dao iskaz na ovom suđenju kao svjedok odbrane prvooptuženog Lukića.

Kalabić je također kazao da je ubijeđen da Adamović “nije kriv čovjek” te da je sigurno pomagao ljudima drugih nacionalnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 22. decembra, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: