|

Marko Adamović negirao krivicu za ratni zločin

Marko Adamović negirao krivicu za ratni zločin
0
F
FENA
29.11.2010. u 19:14
1
komentara
0

dijeljenja
Marko Adamović negirao krivicu za ratni zločin
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Marko Adamović danas je u Sudu BiH negirao svih 14 tačaka optužnice, te rekao da nije bio komadant Komande odbrane grada Ključa, kao ni član Kriznog štaba, javio je BIRN-Justice Report.
Adamović je kazao da je bio zamjenik komadanta za informisanje i vjerska pitanja Ključkog bataljona, te da je 1. juna 1992. godine prisustvovao raspravi o formiranju Komande odbrane grada u Skupštinio opštine Ključ.

"Bila je varijanta da budem komadant ja ili Branko Ribić. Kroz raspravu je ostalo nerješeno pitanje ko će biti u Komandi odbrane grada. Narednog dana je došla informacija da se odustaje od formiranja Komande odbrane grada, te je donesena odluka o formiranju 17. lake pješadijske brigade“, rekao je drugooptuženi Adamović.

Prema optužnici, Adamović, nekadašnji komadant odbrane grada Ključa i zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO), i Boško Lukić, komadant Štaba TO, se terete za organizovanje i izvođenje širokog i sistematičnog napada na području Ključa, nezakonita hapšenja, zlostavljanje i ubistva bošnjačkog i hrvatskog stanovništva od kraja maja do sredine augusta 1992. godine.

Adamović je kazao da je krajem 1993. ili početkom 1994. godine potpisao pristupnicu da postane član Srpske demokratske stranke (SDS), te da je pristupnicu u kojoj piše da je SDS-u pristupio početkom 1992. godine vidio tek nakon što je uhapšen 2008. godine.

Optuženi je kazao kako nije bio član Kriznog štaba općine Ključ.

Adamović je rekao da bataljon kojem je pripadao nije učestvovao u artiljerijskom napadu na naselja Pudin han i Velagići u kojima je život izgubilo najmanje 12 civila, te da mu nije poznato da je najmanje 1.161 civil iz Ključa odveden u logor na Manjači, gdje je veći broj zarobljenika podlegao od udaraca.

Prema njegovim riječima, Ključki bataljon je 30. juna 1992. godine „zaposjeo“ naselja Velagići, Krasulje i Ramići, gdje je bila i smještena komanda. Prema optužnici, muškarci Bošnjaci iz sela Velagići su 1. juna 1992. godine pozvani na policijski punkt, da bi iste večeri najmanje 78 civila bilo strijeljano.

"Poznato mi je za ta ubistva u selu Velagići. Pripadnici bataljona u kojem sam bio nisu počinili ta ubistva. (...) Bataljon u tom rejonu je časno i pošteno obavljao zadatke. Tvrdim da od bataljona niko nije stradao“, rekao je Adamović.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. decembar kada je planirano unakrsno ispitivanje Adamovića.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...