Slučaj "Adamović i Lukić"
0

Koordinacija vojskom

Sarajevo-x.com
Na suđenju za zločine počinjene u Ključu, svjedok Odbrane Marka Adamovića kazao je kako je optuženi sredinom juna 1992. godine postao član komande "Taktičke grupe 2" Vojske Republike Srpske (VRS).

Milorad Bodraža, nekadašnji pomoćnik komadanta "Taktičke grupe 2" Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da je ova jedinica bila smještena u mjestu Magaljdolj (općina Mrkonjić Grad), te da je u njen sastav ušao, između ostalih, i Ključki bataljon.

"Adamović je najviše vremena provodio u komandi bataljona sa komadantom Brankom Ribićem, a bio je često i u komandi Taktičke grupe. (...) On je bio koordinacija između Taktičke grupe i Ključkog bataljona i komande Ključke brigade“, rekao je Bodraža.

Državno tužilaštvo tereti Marka Adamovia i Boška Lukića da su, kao članovi Srpske demokratske stranke (SDS), Kriznog štaba i Komande odbrane grada Ključa, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa.

Prema optužnici, Adamović je bio zamjenik komadanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO) općine Ključ i komadant Komande odbrane grada, dokje Lukić bio komandant Štaba TO.

U optužnici je navedeno da su učestvovali u zločinima protiv čovječnosti, te organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Bodraža je kazao da se Taktičke grupe formiraju kada je „potrebno objediniti više jedinica za odrađivanje određenih zadataka“.

"Mi smo imali zadatak da zaposjednemo liniju od mještana za postavljanje odbrane ili razdvajanja. Nikakvih napada nije bilo“, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je 10. januar 2011. godine.