{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje za zločine u Ključu

F
26.1.2011. u 18:23
0
1
Suđenje za zločine u Ključu
0
Suđenje za zločine u Ključu
Na suđenju za zločine počinjene u Ključu svjedok odbrane Marka Adamovića rekao je da je po naređenju optuženog više puta vozio Bošnjake po ovom gradu, u Banju Luku, pa čak i u Srbiju.
Boro Kosić, nekadašnji vozač pri pozadinskoj jedinici 17. lake pješadijske brigade vojske Republike Srpske (VRS), i sestrić Marka Adamovića, rekao je da je nekoliko puta po naređenju optuženog vozio Bošnjake iz Ključa na određene lokacije, između ostalog i dvije žene koje su se trebale poroditi.

"Vozili smo se prema Pudinom Hanu (općina Ključ) i neke su žene mahale jer je jedna od njih trebala da se porodi. Naredio je da se vratim i odvezao sam je u bolnicu u Ključ", kazao je Kosić, dodavši da je vozio i Adamovićevu komšinicu koja se porodila, u Banju Luku.

Državno tužilaštvo tereti Marka Adamovića i Boška Lukića da su, kao članovi Srpske demokratske stranke (SDS), Kriznog štaba i Komande odbrane grada Ključa, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa.

Prema optužnici, Adamović je bio zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO) općine Ključ i komandant Komande odbrane grada, dok je Lukić bio komandant Štaba TO-a.

U optužnici je navedeno da su učestvovali u zločinima protiv čovječnosti, te organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Kosić je ispričao da je sredinom 1992. godine na zahtjev Adamovića vozio jednog čovjeka u Srbiju, dok je Ahmeta Ćenanovića iz sela Ribnik dovezao u grad u Ključ.

Ćenanović je 24. januara ove godine svjedočio u korist Adamovićeve odbrane, te je kazao da mu je optuženi "učinio uslugu" kada je poslao vozača Kosića po njega.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. januar ove godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: