{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje za zločine u Ključu

F
26.1.2011. u 18:23
0
1
Suđenje za zločine u Ključu
0
Suđenje za zločine u Ključu
Na suđenju za zločine počinjene u Ključu svjedok odbrane Marka Adamovića rekao je da je po naređenju optuženog više puta vozio Bošnjake po ovom gradu, u Banju Luku, pa čak i u Srbiju.
Boro Kosić, nekadašnji vozač pri pozadinskoj jedinici 17. lake pješadijske brigade vojske Republike Srpske (VRS), i sestrić Marka Adamovića, rekao je da je nekoliko puta po naređenju optuženog vozio Bošnjake iz Ključa na određene lokacije, između ostalog i dvije žene koje su se trebale poroditi.

"Vozili smo se prema Pudinom Hanu (općina Ključ) i neke su žene mahale jer je jedna od njih trebala da se porodi. Naredio je da se vratim i odvezao sam je u bolnicu u Ključ", kazao je Kosić, dodavši da je vozio i Adamovićevu komšinicu koja se porodila, u Banju Luku.

Državno tužilaštvo tereti Marka Adamovića i Boška Lukića da su, kao članovi Srpske demokratske stranke (SDS), Kriznog štaba i Komande odbrane grada Ključa, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa.

Prema optužnici, Adamović je bio zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO) općine Ključ i komandant Komande odbrane grada, dok je Lukić bio komandant Štaba TO-a.

U optužnici je navedeno da su učestvovali u zločinima protiv čovječnosti, te organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Kosić je ispričao da je sredinom 1992. godine na zahtjev Adamovića vozio jednog čovjeka u Srbiju, dok je Ahmeta Ćenanovića iz sela Ribnik dovezao u grad u Ključ.

Ćenanović je 24. januara ove godine svjedočio u korist Adamovićeve odbrane, te je kazao da mu je optuženi "učinio uslugu" kada je poslao vozača Kosića po njega.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. januar ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: