Proces Adamović i Lukić
0

Svjedočenje u korist optuženog

FENA
Na suđenju Marku Adamoviću za ratne zločine počinjene u Ključu, u današnjem ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu svjedok odbrane Ahmet Ćenanović je rekao da ga je optuženi u drugoj polovini 1992. godine posjećivao kući “da vidi da li ga neko uznemirava”.

Ćenanović tvrdi da mu je optuženi pomogao da se iz sela Velije u blizini Ključa vrati kući u grad koji je bio pod blokadom Jugoslovenske narodne armije (JNA).

“Otišao sam na selo kod majke i ostao 21 dan. Stigao je vojnik Kosić i rekao da ga je poslao Marko. Javio sam se u Krizni štab u Ribniku i Kosić me je dovezao kući. (...) Kad je imao slobodnog vremena, Marko je navraćao da vidi da li me neko uznemirava”, kazao je Ćenanović.

Svjedok je dodao da ga je optuženi savjetovao da s porodicom napusti Ključ “dok se situacija ne smiri”, što je on i učinio u novembru 1992. godine.

Državno tužilaštvo tereti Marka Adamovića i Boška Lukića da su kao članovi Srpske demokratske stranke (SDS) Kriznog štaba i Komande odbrane grada Ključa učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa.

Prema optužnici, Adamović je bio zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO) općine Ključ i komandant Komande odbrane grada, dok je Lukić bio komandant Štaba TO-a. U optužnici je navedeno da su učestvovali u zločinima protiv čovječnosti te organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Na ovom ročištu iskaz je dao i svjedok Radenko Kuburić, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), koji je u junu 2009. godine svjedočio u korist Tužilaštva BiH.

Kuburić je i u ovom svjedočenju ponovio da je optuženog vidio u Humićima (općina Ključ) kada su, kako je naveo, nepoznati “diverzanti i vojna policija” prošli vojnim vozilima.

“Marko mi je rekao: ‘Otiđi u selo Vukovo da ne bi ko dirao djecu’”, rekao je Kuburić, prenosi BIRN Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. januar.