Suđenje za genocid
0

Svjedok: "Mladić nam je obećao da nas niko neće tući"

FENA
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici ispričao je kako je u julu 1995. uspio preživjeti strijeljanje u skladištu u Kravici u koje je bilo dovedeno toliko muškaraca da "ni šibica nije mogla pasti na zemlju".

Nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. svjedok S-111 se pokušao kroz šumu probiti do Tuzle, ali je zajedno s velikim brojem muškaraca s ovog područja uhapšen i sproveden u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica gdje je preživio masovno strijeljanje.

  • Rafal je srezao. Počelo je pucati i čulo se zapomaganje, vika. 'Ne pucaj!' Od metaka i prašine bila je tama, opisao je tadašnju situaciju S-111 koji je svjedočio iz posebne prostorije. Po njegovoj procjeni, pucnjava je trajala od 16 ili 17 sati do mraka.

  • Kad je svanulo, pitali su ko ima ranjen da se vuče u bolnicu. Izašlo ih je ne znam koliko. Onda su pitali: 'Ima li zdravih da se uključe u našu vojsku'. Ti zdravi su kamionom odvučeni, a ranjeni su strijeljani, kazao je svjedok.

Za učešće u strijeljanju u Kravici, kao i prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice optuženi su Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić.

Jević je, prema optužnici, bio komandant Centra za obuku "Jahorina", Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir voda. S-111 je dalje ispričao da je, nakon što se situacija smirila, ležeći na betonu i ne otvarajući oči "navukao dva mrtva tijela na sebe i izvukao se".

Kasnije je sreo još dvojicu preživjelih i izašao iz skladišta, a nakon što mu je jedan vojnik naredio da stane, kako je opisao, dobio je "neviđenu snagu" i otrčao u šumu. Prije dovođenja u Kravicu muškarci su, kako je kazao svjedok, bili na jednoj livadi, gdje im se obratio Ratko Mladić, tadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a danas haški optuženik u bijegu.

  • Rekao nam je: 'Porodice su vam evakuisane i vi ćete biti za dan-dva. Niko vas neće tući. Ovdje vam je toplo, smjestićemo vas negdje gdje je hladnije'. Ja sam ustao i pitao ga: 'Druže generale, vidite da sam bos. Imam cipele u rancu da ih obujem'. Rekao mi je da ću dobiti cipele, ispričao je svjedok.

Mladićeve riječi, kako je naveo, za njega su bile ohrabrujuće i vjerovao mu je. On nije mogao procijeniti koliko je zarobljenih muškaraca bilo na livadi, ali je čuo kako oko njega spominju više od 2.000.

Suđenje će biti nastavljeno 14. februara, prenosi BIRN.