|

Bacanje bombi i pucanje po zarobljenicima Bošnjacima

Bacanje bombi i pucanje po zarobljenicima Bošnjacima
0
S
Sarajevo-x.com
15.2.2011. u 16:45
0
komentara
0

dijeljenja
Bacanje bombi i pucanje po zarobljenicima Bošnjacima
Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Srebrenici, nekadašnji komandir jednog od vodova u Centru za obuku "Jahorina" rekao je da je čuo za ubistva Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (općina Bratunac).
"Čuo sam za Kravicu kada smo se vratili na Jahorinu. Pričalo se da su zatvoreni Bošnjaci i da su bacali bombe po njima i pucali dok ih nisu pobili", rekao je Jefto Doder, nekadašnji komandir jednog od vodova u Centru za obuku "Jahorina" pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Neškovića, Zorana Ilića i Dragana Crnogorca da su kao pripadnici Centra za obuku "Jahorina", učestvovali u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u julu 1995. godine.

Doder je rekao da su po naređenju Duška Jevića, komandanta Centra, otišli u Srebrenicu u julu 1995. godine, te da je bio na mjestu "gdje su se nalazili parkirani autobusi i kamioni za prevoz civila".

Prema njegovim riječima, žene i djeca su bili odvajani od muškaraca koji su prilikom ulaska u vozila ostavljali stvari što, kako je rekao, "nije bila uobičajena procedura". Nakon što su svi civili napustili Potočare, kako je kazao Doder, išli su u pretraživanje terena na području Konjević Polja i Bratunca.

"Vidio sam pored ceste mrtvih ljudi i pretpostavljao sam da su bili Bošnjaci. Na livadi sam vidio zarobljene ljude kako leže i mislim da su im ruke na leđima bile svezane. Nisam vidio da su imali stvari", rekao je svjedok.

Dok je boravio u Potočarima, svjedok je rekao kako je, između ostalog, vidio Ratka Mladića, nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) za kojim danas traga Haški tribunal, te svog komadanta Jevića, kao i Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića, kojima se pred Sudom BiH sudi za učešće u strijeljanju u Kravici, kao i prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice.

Prije saslušanja svjedoka, na suđenju je puštena kompilacija videozapisa o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine. Na snimcima je, između ostalog, prikazan ulazak Mladića sa svojim vojnicima u Srebrenicu koja je bila zaštićena enklava, te njegovi sastanci sa komandantom holandskog bataljona UN-a i predstavnicima civila kojima govori da oni mogu "opstati ili nestati".

Unakrsno ispitivanje svjedoka Dodera bit će nastavljano na idućem ročištu koje je zakazano za 22. februar ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.