Zločin na Korićanskim stijenama
0

Svjedok govorio o "neugodnoj posjeti"

FENA
Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao da u augustu 1992. godine nije u svojoj kući operisao psa, kao što je optuženi Branko Topola tvrdio u odbrani tokom svjedočenja.

Svjedok Sead Mašić, koji je bio veterinar u Prijedoru, prisjetio se "neugodne posjete" desetak dana nakon što je početkom augusta 1992. izašao iz zarobljeništva. Kako je rekao, u njegovu kuću došao je nepoznati muškarac i tražio da mu operiše psa.

"Došla je naoružana osoba u maskirnoj uniformi i rekla mi da to moram uraditi. Operaciju nisam mogao kući obaviti. Taj momak tada nije doveo psa", ispričao je Mašić, negirajući navode Topole da je sa još jednim kolegom doveo psa u njegovu kuću radi operacije ušiju.

Svjedok se složio sa Topolinim opisom kuće, osim sa navodom da je u potkrovlju bio sto na kojem je, prema tvrdnjama optuženog, urađena operacija ušiju psa.

Topola je, svjedočeći u svoju korist u oktobru prošle godine, negirao optužbe Tužilaštva BiH da je 21. augusta 1992. učestvovao u ubistvima na Korićanskim stijenama, navodeći da je bio kod svjedoka Mašića radi operacije psa.

Mašić je ispričao da je nakon posjete naoružanog muškarca kontaktirao veterinarsku stanicu, gdje je prethodno dobio otkaz jer je, kako je ustvrdio, bio musliman, te dogovorio operaciju psa, koja je i obavljena.

Svjedok, koji je od kraja maja do polovine augusta bio zatočen u logoru Omarska, nije se mogao sjetiti datuma operacije psa.

Tužilaštvo BiH tereti Topolu skupa sa Sašom Zečevićem, Radoslavom Kneževićem, Marinkom Ljepojom i Petrom Čivčićem za učešće u izdvajanju civila iz konvoja koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora krenuo prema Travniku, te ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

U optužnici stoji da je Topola bio stražar u Trnopolju, dok su ostali optuženi bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Suđenje će biti nastavljeno 18. aprila ove godine, prenosi BIRN - Justice Report.