Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine na Korićanskim stijenama

FENA
Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se da je optuženog Topolu vidio u junu 1992. godine kod konvoja kojim su civili iz Prijedora prevezeni na teritoriju Armije BiH (ABiH).

Zaštićeni svjedok, kojem je dodijeljen pseudonim KR2, kazao je da je Topolu vidio kod konvoja u naselju Trnopolje, gdje je bio logor, sa nekoliko pripadnika interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Dodao je da su konvoj pratili policajci i vojnici.

Nakon što je konvoj stigao do teritorije ABiH na planini Vlašić kod Travnika, zaštićeni svjedok je kazao da nije vidio optuženog Topolu, niti pripadnike interventnog voda.

Optuženi Topola je, svjedočeći na suđenju u oktobru 2011. godine rekao da nikada nije bio u pratnji konvoja.

Tužilaštvo BiH tereti Topolu skupa sa Sašom Zečevićem, Radoslavom Kneževićem, Marinkom Ljepojom i Petrom Čivčićem za učešce u izdvajanju civila iz konvoja što se 21. augusta 1992. godine kretao iz Prijedora prema Travniku, te ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

Prema optužnici, Topola je bio stražar u Trnopolju, dok su ostali optuženi bili pripadnici interventnog voda SJB-a Prijedor. Zaštićeni svjedok je rekao da je Topolu po Prijedoru viđao u društvu sa pripadnicima interventnog voda, te da ga je dva puta vidio u logoru u Trnopolju, gdje je proveo tri dana.

"Jednom je ušao i odveo djevojku sa svojim kolegama. Nakon tri sata ta se djevojka vratila", rekao je zaštićeni svjedok KR2, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje će biti nastavljeno 12. aprila.