{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završne riječi na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama

F
21.6.2012. u 18:44
0
Završne riječi na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama
0
Završne riječi na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama
U završnim riječima na suđenju za zločine počinjene 1992. na Korićanskim stijenama, odbrane su zatražile oslobađajuće presude za Petra Čivčića i Branka Topolu.
Optuženi Čivčić je kazao da “nema veze” sa pratnjom civila u konvoju što je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora krenuo prema Travniku, a iz kojeg je na planini Vlašić izdvojeno oko 200 vojno sposobnih lica i strijeljano na lokalitetu Korićanske stijene.

“U tragičnom danu, 21. augusta, stradali su nevini ljudi. Svjedoci su rekli ko su akteri ubistava, ja nisam među njima. Žao mi je žrtava i njihove rodbine”, kazao je Čivčić, bivši pripadnik interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Njegov branilac Savan Zec je rekao da nema dokaza da su optuženi imali zajedničku zločinačku namjeru da učestvuju u ubistvima na Korićanskim stijenama.

Kako je kazao, ubistva se nisu desila u okviru širokog i sistematičnog napada protiv civilnog stanovništa u Prijedoru, već se radi o izolovanom događaju.

Skupa sa Čivčićem i Topolom, za ubistva oko 200 civila na Korićanskim stijenama sudi se Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću i Marinku Ljepoji. Optuženima je na teret stavljeno i pljačkanje civila iz konvoja.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja bili su pripadnici interventnog voda prijedorske policije, a Topola stražar u logoru Trnopolje. Topolin branilac Ranko Dakić je u završnoj riječi rekao da Tužilaštvo nije ponudilo niti jedan neoboriv dokaz da je njegov branjenik počinio zločin.

On je kazao da svjedoci i policijski dokumenti pokazuju da su konvoj pratili samo policajci interventnog voda prijedorske policije.

“Niko nije pominjao da je Topola pljačkao, odvajao muškarce i pucao u njih”, rekao je branilac.

Kako je dodao, svjedok Damir Ivanković je kazao da je Topola nakon zločina na Korićanskim stijenama naknadno došao sa svjedokom K-3 i Željkom Stojnićem u kafanu u Kneževu, gdje su policajci iz pratnje konvoja u povratku pravili pauzu.

Međutim, svjedok K-3 je rekao, kako je naveo branilac, da Topolu nije vidio u kafani, dok ga Stojnić nije primijetio u pratnji konvoja.

Ivanković, bivši policajac interventnog voda, osuđen je na 14 godina zatvora 2009., nakon što je priznao krivicu.

U odvojenom sudskom procesu za zločin na Korićanskim stijenama sudi se Stojniću, nekadašnjem pripadniku interventnog voda.

Nastavak iznošenja završnih riječi odbranâ zakazan je za sutra, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: