BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine na Korićanskim stijenama

FENA
Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, svjedok odbrane rekao je da optuženog Branka Topolu nije vidio u pratnji konvoja koji je 21. augusta 1992. krenuo iz Prijedora prema Travniku, a iz kojeg su izvedeni i pobijeni civili.

Svjedok, na čiji zahtjev je Sudsko vijeće zabranilo da mu identitet bude objavljen, kazao je da je Topolu, kojeg poznaje kao stražara, viđao u logoru Trnopolje, gdje je bio zatvoren skoro mjesec dana. Rekao je da je logor napustio konvojem.

"Topolu sam tog 21. augusta u jutarnjim satima vidio u logoru. U Trnopolju, kada je konvoj kretao, nisam ga vidio, kao ni u konvoju. Nemoguće je da je bio a da ga nisam vidio", rekao je svjedok, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog ubistva.

Njega je odbrana pozvala kako bi negirao navode zaštićenog svjedoka KR-2, koji je krajem marta ove godine, svjedočeći u korist Državnog tužilaštva, kazao da je Topolu vidio prije polaska konvoja, te da je ušao u jedno od policijskih auta koje je krenulo u pratnju.

Topola, bivši stražar u logoru Trnopolje, optužen je za ubistva oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Za ove zločine, skupa sa Topolom, sudi se i Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću i Marinku Ljepoji, bivšim policajcima Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

U korist Topole svjedočio je i Mile Skeja, veterinar iz Prijedora, koji je rekao da je sa kolegom Seadom Mašićem vjerovatno u augustu 1992. uradio korektivnu operaciju ušiju na psu kojeg je u veterinarsku stanicu doveo policajac iz Prijedora, a poslije je saznao da se radilo o izvjesnom Zečeviću.

Topola je u svom svjedočenju prošle godine naveo da je 21. augusta 1992. godine veterinaru Mašiću kući odveo psa, gdje je on uradio korektivni zahvat.

Međutim, Mašić je na prošlom ročištu kazao da je u augustu radio samo jednu takvu operaciju u veterinarskoj stanici, negiravši Topoline navode da je to bilo u njegovoj kući.

On je tada rekao da mu nije poznat muškarac koji je bio vlasnik tog psa. Suđenje će biti nastavljeno 17. maja, prenosi BIRN - Justice Report.