BiH
68

Svita Mladena Ivanića prosipa bahatost na cesti

Piše: E. F.
BMW ispred zgrade Predsjedništva BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
BMW ispred zgrade Predsjedništva BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je prije nekoliko dana kolona službenih vozila još jednom ugrozila živote na cesti preticanjem učesnika u saobraćaju na području mjesta Podorašac, Klix.ba došao je do saznanja da se radi o automobilima koji su zapravo u službenoj pratnji srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Iako smo svjedoci svakodnevnog nepoštivanja saobraćajnih propisa na ulicama u Sarajevu, ali i u ostalim gradovima BiH, ono što posebno pogađa jeste prilično bahato ponašanje vozača službenih automobila osoba koje bi trebale služiti za primjer u ovoj državi.

Pratnja VIP osoba u našoj zemlji, kao što su članovi Predsjedništva BiH, često učesnike u saobraćaju na cesti gura u stranu i ozbiljno ugrožavaju njihove živote.

Upravo to se dogodilo i ekipi portala Klix.ba u mjestu Podorašac dok su putovali iz Konjica prema Sarajevu, kada su dva službena automobila u pratnji srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića preticala automobile na neuslovnoj saobraćajnici. Učesnici u saobraćaju su se morali skloniti u stranu, iako za to nije bilo dovoljno prostora, pa su jedva izbjegli automobile koji su se kretali velikom brzinom. Oni koji su išli iz suprotnog smjera su morali brzo reagovati i zaustaviti se.

Screenshot: Klix.ba
Screenshot: Klix.ba

Sve je zabilježeno i video klipom uz pomoć kojeg smo došli do informacije da se radi o automobilu BMW registarskih oznaka A49-K-764, a koji koristi Ivanić.

Na ovako bahato ponašanje zatražili smo i pojašnjenje, ali su nam iz policije pojasnili kako prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini vozila pod policijskom pratnjom imaju pravo preticati kolonu i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Do koje mjere pratnja VIP osoba može ugrožavati učesnike u saobraćaju pitali smo i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u čijoj je nadležnosti pomenuta pratanja, ali odgovor nismo dobili.

Ista je stvar sa Ivanićem koji je naše uporne pozive uredno proslijeđivao svojoj sekretarici.

Inače, dok u drugim zemljama svijeta pravo na vozila pod pratnjom i policijskom zaštitom ima tek nekoliko ljudi, među kojima je uglavnom predsjednik te premijer države, u BiH čak 31 osoba koristi ili ima pravo na korištenje policijske zaštite i vozila pod pratnjom, po čemu je svjetski rekorder. Tako Direkcija za koordinaciju policijskih tijela štiti i osigurava policijsku pratnju posebno za svakog od tri člana Predsjedništva, zatim za predsjedavajućeg Vijeća ministara i svih ostalih devet članova Vijeća ministara te za po trojicu članova kolegija, kako Zastupničkog tako i Doma naroda.