BiH
83

Novi snimak: Službeni vozači ne prestaju izazivati opasnost na cestama u BiH

Piše: E. F.
Vozači službenih automobila u našoj zemlji nastavljaju divljati po neuslovnim cestama u našoj zemlji, ali i ugrožavati živote svih učesnika u saobraćaju. Video koji vam donosimo u nastavku samo je još jedan primjer u nizu.

Naime, portal Klix.ba je nedavno objavio i snimak pratnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je u saobraćanju prema Mostaru ludom vožnjom i nepropisnim preticanjem ugrozio i živote ekipe portala Klix.ba.

Iako smo svjedoci svakodnevnog nepoštivanja saobraćajnih propisa na ulicama u Sarajevu, ali i u ostalim gradovima BiH, ono što posebno pogađa jeste prilično bahato ponašanje vozača službenih automobila osoba koje bi trebale služiti za primjer u ovoj državi.

Ovoga puta, kako saznajemo, radi se o službenom vozilu Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, a opasno i krajnje neodgovorno preticanje zabilježeno je u naseljenom mjestu Ljepunice kod Tuzle, gdje je preticanje zabranjeno i gdje je brzina kretanja ograničena na 50 km/h.

Inače, prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini vozila pod policijskom pratnjom imaju pravo preticati kolonu i na njih se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Redakcija portala Klix.ba ranije je zatražila od nadležnih organa odnosno Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i pojašnjenje za bahato ponašanje vozača službenih vozila ali nam je rečeno da su vozači pravdali svoje postupke tvrdnjama da nikoga nisu ugrozili ali i da su brzo vozili na zahtjev tzv. VIP osoba kojima se u tom trenutku "žuri".

Inače, dok u drugim zemljama svijeta pravo na vozila pod pratnjom i policijskom zaštitom ima tek nekoliko ljudi, među kojima je uglavnom predsjednik te premijer države, u BiH čak 31 osoba koristi ili ima pravo na korištenje policijske zaštite i vozila pod pratnjom, po čemu je svjetski rekorder.

I građani su ogorčeni na opasne vožnje osoba pod policijskom pratnjom. Neki od njih su čak pokušali i podnijeti krivične prijave protiv vozača ali sve je palo u vodu zbog nemogućnosti da pribilježe registarske oznake jurećih automobila.