BiH
106

Bahati vozači službenim vozilima svakodnevno ugrožavaju sigurnost građana

Piše: E.S.H.
Svakodnevno smo svjedoci nepoštivanja saobraćajnih propisa na ulicama u Sarajevu, ali i u ostalim gradovima BiH. Osim što pravila ne poštuju obični građani, bahati su i vozači koji upravljaju službenim vozilima.

Jednoj takvoj situaciji svjedočio je i naš novinar. Iz pravca Konjica prema Sarajevu u mjestu Podorašac, dva službena automobila su, ugrožavajući saobraćaj, preticala automobile na neuslovnoj saobraćajnici.

Učesnici u saobraćaju su se morali skloniti u stranu, iako za to nije bilo dovoljno prostora, pa su jedva izbjegli automobile koji su se kretali velikom brzinom. Oni koji su išli iz suprotnog smjera su morali brzo reagovati i zaustaviti se.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini kaže da vozila pod pratnjom imaju pravo preticati kolonu i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

S obzirom na to da je u ovom slučaju bila ugrožena sigurnost ekipe našeg portala, od nadležnih institucija ćemo tražiti reakciju na ovakvo ponašanje.