{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bahati vozači službenim vozilima svakodnevno ugrožavaju sigurnost građana

10.12.2014. u 21:20
106
154
Bahati vozači službenim vozilima svakodnevno ugrožavaju sigurnost građana
106
 
Svakodnevno smo svjedoci nepoštivanja saobraćajnih propisa na ulicama u Sarajevu, ali i u ostalim gradovima BiH. Osim što pravila ne poštuju obični građani, bahati su i vozači koji upravljaju službenim vozilima.
Jednoj takvoj situaciji svjedočio je i naš novinar. Iz pravca Konjica prema Sarajevu u mjestu Podorašac, dva službena automobila su, ugrožavajući saobraćaj, preticala automobile na neuslovnoj saobraćajnici.

Učesnici u saobraćaju su se morali skloniti u stranu, iako za to nije bilo dovoljno prostora, pa su jedva izbjegli automobile koji su se kretali velikom brzinom. Oni koji su išli iz suprotnog smjera su morali brzo reagovati i zaustaviti se.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini kaže da vozila pod pratnjom imaju pravo preticati kolonu i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

S obzirom na to da je u ovom slučaju bila ugrožena sigurnost ekipe našeg portala, od nadležnih institucija ćemo tražiti reakciju na ovakvo ponašanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: