{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska donira 960.000 KM za dobrovoljni povratak u zemlje porijekla

F
30.3.2013. u 16:24
8
17
Švicarska donira 960.000 KM za dobrovoljni povratak u zemlje porijekla
8
Švicarska donira 960.000 KM za dobrovoljni povratak u zemlje porijekla
Švicarska vlada donirat će oko 960.000 KM (600.000 franaka) za dobrovoljni povratak nezakonitih migranata u zemlje porijekla - rekao je u razgovoru za Agenciju FENA direktor švicarskog Ureda za saradnju u BiH Guntern Joseph.
To će biti realizirano u okviru projekta "Dobrovoljni povratak neregularnih migranata koji su se zaustavili u BiH (AVR)", koji je, kako kaže, prošle sedmice odobren, a "nakon što se riješe administrativne stvari počet će njegova implementacija".

"U toku projekta podržat će se dobrovoljni povratak neregularnih migranata trenutno stacioniranih u BiH i pružiti konkretna pomoć za njihov povratak kućama", ističe Joseph.

Švicarska i BiH su potpisale Memorandum o razumijevanju 14. aprila 2009. godine, koji se odnosi na partnerstvo u migracijama. To partnerstvo je pokriveno četverogodišnjom strategijom, koja zastupa interese Švicarske i BiH.

"Od tog perioda do danas održavamo redovan dijalog o migracijama, gdje se određuje strateška orijentacija i bh. institucije predlažu projekte. Provodimo sada ovaj projekt sarađujući sa Službom za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH, jer u BiH postoji veliki problem ilegalnih migracija", kazao je Joseph.

Njegova je želja, ističe, da podrži dobrovoljni povratak ilegalnih migranata u zemlje porijekla iz razloga da ne bi dolazilo do kružnog toka migracija, odnosno kružnih migracija, a "to znači da bi se vratili u mjesta odakle su došli".

Istovremeno radi se i na jačanju državnog mehanizma za pomoć dobrovoljnom povratku putem izgradnje i konsolidacije lokalnih kapaciteta.

"Dakle, podržat ćemo edukaciju službenika u odnosu na postupanje s maloljetnim osobama, a također će se rješavati problemi kao što su identifikacija osoba i prevođenje. Problem prevođenja bit će tema razgovora u okviru projekta, na kojem bi se trebale inicirati inicijative u smislu zajedničkih prevođenja. To će se raditi putem Regionalnog centra Marri, čiji je član BiH", rekao je Joseph.

Ovaj projekt je isključivo fokusiran na BiH s komponentom da se traže regionalna rješenja.

Od 1995. godine BiH je postala, kaže, još "atraktivnija" tranzitna ruta zbog svog geografskog položaja, dok su slabo razvijena ekonomija i visoka stopa nezaposlenosti u ovoj državi samo potpomogli razvoj organizovanog kriminala i „šverca“ ljudima.

Partnerstvo Švicarske i BiH u oblasti migracija promovira dobrovoljni povratak i integraciju u te zemlje, jača kapacitete za upravljanje migracijama i međunarodnu suradnju u vezi s politikama migracija i prevenira neregularnu migraciju.

Švicarski ured za saradnju u Sarajevu je dio Ambasade Švicarske i odgovoran je za koordinaciju aktivnosti, odnosno igra centralnu ulogu u vođenju švicarskih programa saradnje u BiH.

Zajedno ga vode Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) koja je dio švicarskog Ministarstva vanjskih poslova (DFA), i Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO), koji je dio Saveznog ministarstva za ekonomske poslove (DFE).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: