Salakovac
0

U BiH otvoren prvi Readmisijski centar

FENA
Damir Ljubić
Damir Ljubić
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić i veleposlanik Švicarske konfederacije u BiH Andre Schaller danas su na području Salakovca, sjeverno od Mostara svečano otvorili Readmisijski centar u kojem će biti smješteni državljani BiH koji se vraćaju iz neke od zemalja s kojom BiH ima potpisan sporazum o readmisiji.

Centar je rekonstruiran i opremljen u sklopu projekta "Uspostava funkcionalnog i održivog sustava provedbe sporazuma o readmisiji" koji je proveden na temelju potpisanog Sporazuma između BiH - Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Švicarske - Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC). Osim Vlade Švicarske, projekt je financirala i Vlada Lihenštajna.

"Na osnovu potpisanog sporazum realiziran je ovaj projekt vrijedan 342 hiljade konvertibilnih maraka. Osnovni njegov cilj je jačanje kapaciteta insittucija BiH za učinkovito i koordinirano upravljanje procesom održivog prihvata i reintegriranja njezinih državljanja koji se vraćaju u zemlju na osnovi Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma ili po osnovi Sporazuma o readmisiji sa Švicarskom, kao i s drugim zemljama", kazao je u pozdravnom govoru ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

Podsjetio je kako je provođenje sporazuma o readmisiji, odnosno prihvatu osoba koji borave bez dozvole u zemljama Europske unije i jedna od međunarodnih obveza BiH iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za državljane BiH u odnosu na zemlje članice.

"Pored niza drugih aktivnosti ovog projekta planiranih na jačanju kapaciteta BiH rekonstruiran i opremljen Readmisijski centar u Mostaru.Ovaj centar predstavlja dio obnovljenih kapaciteta Izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac i može istodobno primiti 100 korisnika povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji", pojasnio je Ljubić te istaknuo kako je njegovo ministarstvo u suradnji sa Švicarskim uredom za razvoj i suradnju pripremilo još jedan projekt koji je vezan za reintegriranje povratnika po sporazumima o readmisijama.

"Cilj ovog novog projekta je pomoći nadležnim entitetskim ministarstvima da, s ciljem zaokruživanja procesa prihvata bh. državljana, uspostave slične centre na području oba entiteta", kazao je državni ministar.

Veleposlanik Švicarske konfederacije u BiH Andre Schaller izjavio kako je Švicarska zainteresirana pomoći vlasti BiH da bolje upravlja procesom prihvata i reintegracijom građana koji se vraćaju u zemlju.

"Migracijsko partnerstvo je dvosmjeran put i znači da vlasti u BiH trebaju nastaviti i dalje s aktivnim mjerama kako bi prevenirali i spriječili zloupotrebu liberalizacije viznog režima", izjavio je švicarski veleposlanik.

Svečanom otvorenju trenutno jedinog readmicijskog centra u BiH, nazočila je i Murveta Džaferović, pomoćnica državnog ministra sigurnosti, koja je istaknula velik značaj ovog projekta.

"Za Ministarstvo sigurnosti je velik značaj ovog centra jer ćemo imati humani prihvat, kao i bolju reintegraciju povratnika državljana BiH. Do otvaranja ovog centra mi smo bili u situaciji da državljane BiH, bez obzira imali oni nekakav smještaj ili ne, prihvatimo na graničnom prijelazu BiH, a potom bi se sami snalazili", kazala je Džaferović.

Napomenula je kako su posebice problem predstavljali državljani BiH koji su napustili zemlju prije uvođenja bezviznog režima s Europskom unijom, odnosno državljani su otišli iz zemlje prije desetak ili više godina ili koje su rođeni izvan BiH.

Pomoćnica državnog ministra sigurnosti navela je kako je u BiH po osnovu sporazuma o readmisjiji samo prošle godine vraćeno 1660 osoba, od čega njih 241nije imalo nikakve dokumente kad su u stranoj zemlji zatražili međunarodnu zaštitu.

"U većini slučajeva te su osobe bacile svoje dokumente i prijavile se kao osobe bez dokumenata jer tada procesi o azilu duže traju pa te osobe duže borave u zemlji od koje su tražili azil", pojasnila je Džaferović.

Inače, BiH ima potpisan sporazum o readmisiji s 9 zemalja, od čega je jedan s Europskom unijom.