Vrijedan 342.000 KM
0

U Mostaru otvoren prvi Readmisijski centar u BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić i švicarski ambasador u BiH Andre Scheler danas su u naselju Salakovac, sjeverno od Mostara, otvorili prvi Readmisijski centar u BiH vrijedan 342.000 KM.

Kapacitet Centra je 100 osoba, a u njemu će biti smješteni državljani BiH koji se vraćaju iz zemalja sa kojima BiH ima potpisan sporazum o readmisiji.

Ljubić je rekao da je otvaranje ovog centra značajno radi ispunjavanja uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za državljane BiH.

On je naveo da će se u saradnji sa vladom Švicarske raditi na otvaranju najmanje još jednog centra i da se već traži lokacija.

Ambasador Scheler izjavio je da je Švicarska zainteresovana da pomogne BiH da bolje upravlja "procesom prihvata i reintegracije građana koji se vraćaju u zemlju", napominjući da vlasti u BiH trebaju nastaviti s aktivnim mjerama kako bi spriječile zloupotrebu liberalizacije viznog režima.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Murveta Džaferović rekla je da je ovaj centar od velikog značaja jer do sada su državljani BiH prihvatani na graničnom prelazu BiH, a potom su se sami snalazili.

"U BiH na osnovu sporazuma o readmisiji samo prošle godine vraćeno je 1.660 osoba, od čega 241 nije imala nikakva dokumenta kad je u stranoj zemlji zatražila međunarodnu zaštitu", pojasnila je Džaferovićeva.

Centar je rekonstruisan i opremljen u sklopu projekta "Uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema provođenja sporazuma o readmisiji", koji je proveden na temelju potpisanog sporazuma između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Švicarske agencije za razvoj i saradnju. .