{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privredna saradnja Švicarske i BiH dobra, ali se može još unaprijediti

F
2.3.2013. u 12:26
0
1
Privredna saradnja Švicarske i BiH dobra, ali se može još unaprijediti
0
Privredna saradnja Švicarske i BiH dobra, ali se može još unaprijediti
Zgrada Ambasade Švicarske u BiH
Na kraju 2011. godine direktne investicije iz Švicarske u BiH iznosile su 496,3 miliona KM, što tu državu svrstava na sedmo mjesto najznačajnijih investitora u BiH. Među investitorima dominiraju svjetske kompanije sa sjedištem u Švicarskoj i investicije bosanskohercegovačke dijaspore, rečeno je Agenciji Fena u Ambasadi Švicarske u BiH.
Po strukturi investicija i trgovinskoj razmjeni, zaključuje se da su drvna i tekstilna industrija, te obrada metala i farmaceutska industrija najatraktivnije privredne grane za švicarske privrednike.

Međutim, naglašeno je da su još uvijek prisutne kompleksne administrativne procedure, te da bi njihovo ubrzavanje svakako bilo pozitivan signal za privlačenje dodatnih investitora iz Švicarske, ali i iz ostalih zemalja.

U Ambasadi Švicarske u BiH tvrde da bi poslovni ambijent u BiH mogao biti znatno unaprijeđen, ali, također, smatraju da treba iskoristiti veliki potencijal koji nosi bh. dijaspora, u pogledu kapitala, već izgrađenih poslovnih kontakata, i uz poznavanje poslovnog ambijenta i bh. mentaliteta.

Po podacima o trgovinskoj razmjeni kojima raspolažu u Ambasadi, Švicarska zauzima sedmo mjesto najznačajnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i smatraju da je privredna saradnja dviju zemalja dobra.

Ako se pogleda volumen trgovinske razmjene i stanje investicija, kako kažu, može se zaključiti da postoji još veći potencijal.

U tom kontekstu, Švicarska nastoji da doprinese daljnjem unapređenju privredne saradnje i ujedno pomogne unapređenje poslovnog ambijenta, kroz zaključivanje sporazuma kojima će biti stvoreni stabilni okvirni uvjeti, ali i kroz brojne projekte u oblasti ekonomije i zapošljavanja, infrastrukture, vladavine prava i demokratije, kao i kroz mobilizaciju dijaspore, što realizira Švicarski ured za saradnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: