Investicije
5

Austrija je jedan od najvažnijih ulagača u BiH

SRNA
Nebojša Radmanović (Foto: Anadolija)
Nebojša Radmanović (Foto: Anadolija)
Austrija predstavlja jednog od najvažnijih ulagača u BiH i u prvih je 10 najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, rekao je danas u Beču predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je, u obraćanju na poslovnom forumu privrednika BiH i Austrije o temi "Perspektive privredne saradnje BiH i Austrije", naveo da je Austrija sa 1,2 milijarde eura najveći investitor u BiH, ispred Srbije, Hrvatske i Slovenije.

"Postoji oko 400 austrijskih firmi ili 200 filijala austrijskih preduzeća, koja rade na tržištu BiH", naveo je Radmanović.

Prema njegovim riječima, Austrija je za BiH važan trgovinski partner i jedna od rijetkih zemalja sa kojom ostvaruje trgovinski suficit ili ima barem uravnoteženu trgovinsku razmjenu.

"Austrija je za BiH na petom mjestu kao izvozni trgovinski partner i na osmom mjestu kao uvozni trgovinski partner", istakao je Radmanović.

On je naveo da je BiH, prema austrijskim pokazateljima, atraktivna destinacija za investicije preduzeća iz Austrije, o čemu govori stalno širenje i rast ulaganja posljednjih godina.

"Austrija je uložila 22,2 posto svih investicija u BiH od 1995. godine do 2011. godine. Austrija u BiH, uglavnom, ulaže u bankarski sektor.

Znatnim prisustvom u području bankarstva u BiH Austrija pokazuje zainteresovanost za učešće u procesu ekonomske tranzicije u BiH", smatra Radmanović.

Prema njegovim riječima, austrijski investitori zainteresovani su za ulaganja u oblast građevinarstva, izgradnju saobraćajne infrastrukture i elektroenergetski sektor.

Konstatujući da je evidentno da postoji veliki interes za privrednu saradnju između BiH i Austrije, Radmanović smatra da je potrebno još više ojačati direktne kontakte između preduzeća iz BiH i zainteresovanih austrijskih preduzeća.

"Ocjenjuje se da nisu dovoljno iskorištene mogućnosti zajedničkih ulaganja u proizvodnom sektoru, kao i u razvijanju banjskog, sportsko-rekreativnog i svih drugih vidova turizma, te istraživanja i korištenja prirodnih resursa", istakao je Radmanović.

Prema njegovom mišljenju, zbog sličnosti konfiguracije terena BiH i Austrije bilo bi dobro razmijeniti iskustva iz oblasti planiranja, razvoja i zajedničkog ulaganja, kako drumskog tako i željezničkog transporta.

"Samo na osnovu zajedničkih ulaganja, u oblasti drvne, hemijske, tekstilne i industriji za preradu plastičnih masa, moguće je učiniti znatniji iskorak u održavanju vanjsko-trgovinskog balansa", tvrdi Radmanović.

On je uvjeren da bi veće učešće austrijskih firmi i preduzeća u procesu privatizacije domaćih preduzeća u BiH mogla biti jedna od oblasti konkretne saradnje u obostranom interesu - saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Smatram da bi u strukturi austrijskih investicija u BiH, trebali više investicija u proizvodne sektore, nego samo u uslužne, finansijske i druge grane, kao što je bilo do sada", istakao je Radmanović.

Navodeći da je investiciona klima u BiH, kako zbog globalne ekonomske krize i komplikovanih propisa i procedura, još nepovoljna za mnoge strane, pa i austrijske investitore, Radmanović je istakao da su vlasti u BiH preduzele aktivnosti da pojednostave administrativne procedure za izdavanje potrebnih dozvola za rad preduzeća s ciljem lakšeg i bržeg ulaganja.

"Kada je riječ o trgovinskoj i robnoj razmjeni, potrebno je povećati diverzifikaciju robne razmjene. BiH pruža velike mogućnosti za strana ulaganja u oblasti energetike, poljoprivrede, metalurgije, prerađivačke industrije, turizma, lokalne infrastrukture, saobraćaja i komunikacija i mnogim drugim", konstatovao je Radmanović.