Investicije
3

Austrijske kompanije zainteresirane za ulaganja u oblasti energije i okoliša

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radi sagledavanja mogućnosti za unapređenje suradnje u oblasti energije i okoliša na bosanskohercegovačkom tržištu danas je u Sarajevu organiziran bilateralni privredni susret austrijskih privrednika iz oblasti energije i okoliša s predstavnicima bh. kompanija i institucija.

Trgovinski savjetnik austrijske ambasade Sigmund Nemeti izjavio je da je austrijska privreda od stjecanja nezavisnosti BiH dobro zastupljena, da su austrijska preduzeća najveći strani investitori u zemlji, te Austrija jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Naglasio je da će energetski sektor i sektor zaštite okoliša u BiH dobiti još više na značaju u budućnosti, te će time još više doprinijeti razvoju ekonomskih zemalja dviju zemalja.

Nemeti je također naveo da BiH, slično kao i Austrija raspolaže prvoklasnim uvjetima za korištenje obnovljivih izvora energije te da Austrija svojim iskustvima može doprinijeti da se energetski i sektor okoliša u BiH izgradi ciljano i održivo na obostrano zadovoljstvo.

Na skupu je istaknuto da se danas u Austriji najveći dio energije dobiva upravo iz obnovljivih izvora energije: vode, vjetra, sunčeve energije, biomase i termalnih izvora i da je uz to usko vezana rastuća primjena tehnologija koje štede energiju koje su dovele do toga da tzv. "aktivne ili plus energetske kuće“ ne troše više energiju, nego proizvode višak koji daju u energetsku mrežu.

Savjetnik federalne ministrice okoliša i turizma Edin Terzić naglasio je da u BiH postoje značajne mogućnosti i potencijali za investiranje i uvođenje novih tehnoloških aspekata u energetsko i ekološko privređivanje.

Istaknuo je da je u FBiH u toku i usklađivanje zakonske regulative u oblasti energetskog sektora i zaštite okoliša s evropskim standardima, navodeći da je u toku donošenje novog zakona o zaštiti okoliša koji je pripremljen i u fazi je nacrta.

Podsjetio je i da je donesen novi Zakon o zaštiti prirode, kao i Zakon o upravljanju otpadom i da je u toku donošenje podzakonskih propisa za provedbu tog zakonskog akta.

Osim predstavnika 10-ak austrijskih kompanija te bh. institucija i firmi, skupu su prisustvovali i predstavnici triju elektroprivreda u BiH - Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede RS-a.