BiH
0

Svečano obilježen Dan Općine Tomislavgrad

FENA
U sklopu manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu jučer je obilježen i Dan općine.

Inače, Dan općine slavi se u spomen na 1924. godinu, kada je u čast hiljadite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike.

Dan općine započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, a vijence su položili ispred općine načelnik Ivan Vukadin i predsjednik OV-a Mate Kelava, te delegacije HDZ-a BiH i HSP-a BiH.

U dvorani Skupštine Hercegbosanskog kantona održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su bili generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša, savjetnik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Slavko Marin, savjetnik zamjenice ministra odbrane BiH Branko Zrno, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Jozo Bagarić, načelnik općine Livno Luka Čelan, te drugi uvaženi gosti.

Prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Mate Kelava, dok je načelnik Vukadin održao govor u kojem se osvrnuo na proteklu godinu, na projekte koji su završeni, one koji su u toku, kao i o projektima i planovima za budućnost.

Kako općina Tomislavgrad svake godine na ovaj dan dodjeljuje i javna priznanja zasluženim pojedincima tako je i ove godine općinska komisija za dodjelu nagrada i drugih priznanja odlučilo medaljon Općine dodijeliti Matiji Iviću iz Blažuja za skrb i brigu za sedmero braće i sestara s posebnim potrebama.

Postuhmo priznanje je dodijeljeno dr.Franji Nevistiću iz Šujice, esejistu i novinaru, a počasnim građaninom Tomislavgrada proglašen je general Željko Glasnović, ratni zapovjednik brigade Kralj Tomislav za doprinos obrani Tomislavgrada.

Priznanje je u ime generala Glasnovića primio general Dražen Milić. Predsjednik vijeća je podsjetio kako je Gradsko vijeće Omiša izglasalo povelju prijateljstva s općinom Tomislavgrad, te kako se na tom polju nada saradnji na privrednom, kulturnom i političkom planu.