{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Tomislavgradu otkriven spomenik duvanjskom gastrabajteru

F
13.8.2012. u 09:56
26
47
U Tomislavgradu otkriven spomenik duvanjskom gastrabajteru
26
U Tomislavgradu otkriven spomenik duvanjskom gastrabajteru
Foto: Tomislavcity.com
Spomenik duvanjskom gastrabajteru svečano je otkriven u Tomislavgradu, na prostoru nove autobuske stanice.
Otkrivanje spomenika, koje je započelo mimohodom gradskim ulicama Orkestra Oružanih snaga BiH, tomislavgradskih mažoretkinja, članovima HKUD "Kralj Tomislav“ i Hajdučke družine Mijata Tomića, izazvalo je veliki interes kod Duvnjaka i duvanjskih gostiju koji su u velikom broju prisustvovali ovom svečanom događaju.

Spomenik su svečano otkrili Marijan Šarić iz Zagreba, uspješni poduzetnik porijeklom iz Tomislavgrada koji je finansirao izradu spomenika, Anica Kovač, Duvanjka i nositeljica lente prve pratilje Miss svijeta te načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin.

Naime, spomenik visine dva metra izradio je akademski kipar Pero Jakšić s Brača, a predstavlja porodični portret na kojem su otac, majka, dječak i djevojčica zagrljeni na rastanku, odnosno ispraćaju supruga i oca “gastarbajtera” na gradilište – “bauštelu”. Na spomeniku se nalazi natpis : "I u to vrime jadni svit krenu u bili svit".

O gastarbajterima, njihovom životu te ideji o spomeniku kao zahvala za sve što su napravili za ovaj kraj, prisutnima se prigodnim riječima obratio načelik Tomislavgrada Ivan Vukadin.

"Gastarbajteri su svojim životom omogućili nama hljeb i školu, napredak i bolji život ali i brige. Oni su nam dali puno, ostavili sve da bi nama bilo bolje. Zar onda nije bilo vrijeme da mi simbolično odamo počast svim tim znanim i neznanim ljudima težačkih ruku“, kazao je Vukadin te dodao da će ovaj spomenik od bračkog kamena na duvanjskoj buri svjedočiti o neuništivosti duha i vjere u bolji život.

Nakon svečane ceremonije za sve uzvanike je u organizaciji Općine Tomislavgrad pripremljena prigodna zakuska, a u zabavnom dijelu programa nastupile su duvanjske muzičke grupe "Krivi smjer" i "Tibet" te poseban gost ove svečanosti Mate Bulić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: