Sve što niste znali o polasku u srednju školu

S
Sarajevo-x.com
27.12.2011. u 12:49
0
0
Sve što niste znali o polasku u srednju školu
0
Sve što niste znali o polasku u srednju školu
Svaka promjena školske sredine je stresna i pomalo uznemirujuća. Ipak, svakodnevno iskustvo (ali i stručna literatura) pokazuju da učenici najstresnijim i za njih osobno najtjeskobnijim smatraju prelazak iz osnovne u srednju školu.
Svi takvi osjećaji vezani uz tu promjenu svakako su normalni i razumljivi, jer ipak se radi o iščekivanju ulaska u jedan potpuno nov i nepoznat svijet, svijet „odrasliji“ od osnovne škole, a dobro je poznato koliko se u svim nepoznatim životnim situacijama osjećamo nesigurno i tjeskobno. Ti osjećaji su svakako još pojačani time što su djeca u životnom razdoblju adolescencije, u kojem prolaze kroz razne istovremene emocionalne i fizičke promjene koje utječu na doživljaj samog sebe i svijeta koji ih okružuje.

Jesu li školske obaveze i učenje u srednjoj školi primijetno teži i zahtjevniji u srednjoj nego što su bili u osnovnoj školi? Ukratko, srednjoškolski nastavni program se nadograđuje na program koji učenici prolaze tokom osnovnoškolskog obrazovanja, s tim da je program pojedinih predmeta detaljniji i opsežniji nego u osnovnoj školi. Ovisno o upisanoj školi, možeš očekivati i neke predmete koji se ne uče u osnovnoj školi (npr. latinski jezik u gimnaziji ili stručni/praktični predmeti u stručnim srednjim školama).

Osim stvari koje se uče u razredu, srednja škola je životno razdoblje u kojem mladi ljudi od svojih prijatelja i vršnjaka počinju učiti korisne životne lekcije. U skladu s razvojnim ciljevima adolescencije, to je razdoblje povećane neovisnosti, samostalnosti i odgovornosti. Kao i u razdoblju osnovne škole, moguće je da će se djeca morati suočiti s nekim životnim poteškoćama, situacijama koje ih muče i osjećajima tjeskobe i nesnalaženja. U tom slučaju uvijek se za razgovor i podršku mogu obratiti svojim prijateljima, roditeljima ili nekim drugim osobama od povjerenja (npr. školskom psihologu).

O polasku u srednju školu više saznajte u emisiji Odličan 5+!

Projekt Odličan, 5+ je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: