Opozicija kritikuje
49

Svaki dan novi konkurs: Mjesec predizborne kampanje i "uhljebljavanja" glasačkog tijela

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Političke stranke koje se nalaze na vlasti potrudit će se da u ovom mjesecu, odnosno za vrijeme predizborne kampanje, zaposle što veći broj državnih službenika, tvrdi opozicija. Na ovaj način, zloupotrebom zakona i na štetu građana BiH, ministri bi trebali, između ostalog, riješiti radni status svojih savjetnika koji će nakon oktobra ostati bez posla.

Na zvaničnoj stranici Agencije za državnu službu BiH trenutno je aktivno sedam konkursa na kojima su oglašene pozicije za zaposlenje 17 državnih službenika. Riječ je o prijemu sedam državnih službenika na osnovu internog konkursa i deset državnih službenika na osnovu javnog konkursa.

Opozicione političke stranke tvrde da će bh. javnost u mjesecu predizborne kampanje svjedočiti sve češćim javnim konkursima, a za koje se unaprijed zna za koga će tačno biti raspisani. Kako kažu, državnim institucijama najbolje bi bilo da još stave fotografiju kandidata koji može konkurisati na javni konkurs.

Posebne kritike idu na račun Agencije za državnu službu BiH u koju građani BiH nemaju povjerenje, posebno nakon objavljivanja Izvještaja o finansijskoj reviziji Agencije za državnu službu BiH za 2017. godinu, a koji je radio Ured za reviziju institucija BiH.

Naime, državni revizori upozorili su na ozbiljne propuste u radu Agencije za državnu službu BiH koja je u proteklom periodu pomagala državnim ministarstvima da vrše prijem državnih službenika na krajnje sumnjiv način.

Zastupnica opozicionog SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković smatra kako se posljednjih nekoliko dana u državnim institucijama ubrzano zapošljavaju aktivisti vladajućih političkih stranaka na nivou BiH.

"Oni žele što prije 'uhljebiti' te ljude uprkos činjenici da njihov angažman uopće nije potreban u institucijama BiH. Riječ je o uhljebljavanju ljudi koji će vjerovatno i dalje raditi za vladajuće političke stranke u kampanji. To je katastrofalno za budžet BiH jer u državnim institucijama je zaposleno više od 22 hiljade osoba, a neki tvrde i 25 hiljada", kazala je Marković.

Na konkurse staviti fotografiju osobe koja može aplicirati

Ona ističe kako je postalo providno da na javnim konkursima, na koje se nakon prikupljene obimne dokumentacije prijavljuju i građani BiH u nadi da će biti primljeni, uvijek najbolji budu savjetnici državnih ministara.

"Mene čudi kako na javne konkurse još nisu stavili i fotografiju osobe koja može aplicirati na taj konkurs, odnosno da bude primljena. Toliko je providno da je svima u ovoj zemlji jasno kako je za zapošljavanje potrebna samo stranačka veza", rekla je Marković.

Kako kaže, devijacija u sistemu javnih konkursa i propusta Agencije za državnu službu BiH svi su svjesni samo se prave slijepi i nevješti. Dodaje da su se funkcioneri toliko ispraksirali u malverzacijama da nijedna inspekcija ne može oboriti javni konkurs.

"Novi saziv Vijeća ministara BiH trebao bi se ozbiljno pozabaviti analizom i da vidi šta uraditi s tim ljudima. Ovdje posebno govorim o ljudima koji nemaju ugovor na neodređeno, ali isto tako i o ljudima koji imaju stalni ugovor. Budimo realni, svaka institucija ima pravo da cijeni da li je određeni kadar potreban i postoje zakonski okvir kako se to rješava", zaključila je Marković.

Opozicioni SDP prvi je od Agencije za državnu službu BiH tražio podatke o postavljanju državnih službenika s rezervnih listi u institucijama BiH. U svom zahtjevu za dostavljanje imena i prezimena postavljenih službenika naveli su

da postoje jasne naznake kako državna ministarstva na osnovu jednog konkursa u organe državne uprave zapošljavaju više osoba, mahom savjetnika ministara i bliskih srodnika bh. funkcionera. Nekoliko mjeseci poslije Ured za reviziju institucija BiH potvrdio je sumnje SDP-a.

Osnivanje novih službi, zapošljavanje bez saglasnosti

SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je kako ima informacije da u državnim institucijama vlada panika jer kabineti ministara smatraju da će doći do promjene vlasti.

"Vjerovatno je to jedan od razloga zbog kojeg pokušavaju užurbano naći mjesta za članove kabineta i navodne zaslužne saradnike koji obnašaju funkcije. U tom svjetlu vidim i aktuelne konkurse Agencije za državnu službu BiH", kazao je Magazinović.

Istakao je da SDP za vrijeme dok je bio dio Vijeća ministara BiH (2010. - 2014.) nije imenovao nijednog direktora u institucijama na nivou države BiH.

"Ne smatram da je to nešto čime se trebamo hvaliti, ali jednostavno ta informacija pokazuje razliku. Što se tiče sistema zapošljavanja, nevladin sektor ima odlične ideje kada je riječ o transparentnosti. To treba implementirati na samom početku narednog mandata kako ne bi prošle još četiri godine u usvajanju pravila koja će dati javnosti na uvid ko, kada i kako se zapošljava", rekao je Magazinović.

Zastupnica opozicionog DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članica Administrativne komisije PSBiH Mensura Beganović kazala je kako vrlo vjerovatno vlasti imaju namjeru u ovom mjesecu zaposliti u državne institucije članove svojih kabineta.

"Administrativna komisija Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je formiranje novog sektora u Parlamentarnoj skupštini BiH. Riječ je o Sektoru za evropske integracije PSBiH koji smo osnovali. Mi smo donijeli odluku da mjesta u tom sektoru budu popunjena preraspodjelom postojećeg kadra ili pak da se sistematizacija umanji za onoliko mjesta za koliko će biti raspisan javni konkurs za prijem državnih službenika", rekla je Beganović.

Kako kaže, Parlamentarna skupština BiH u potpunosti se oglušila na odluku nadležne Administrativne komisije PSBiH i to na način što je samoinicijativno raspisala javni konkurs za prijem državnih službenika.

"Bez odluke Administrativne komisije PSBiH predstavnici vladajućih političkih stranaka odlučili su da uhljebe svoj kadar. Nama nisu dostavili nikakvu informaciju, već su Agenciji za državnu službu BiH dali da raspiše javni konkurs. To smo uspjeli zaustaviti i tražimo od Parlamentarne skupštine BiH da nam objasni zbog čega su tako postupili", kazala je Beganović.

Zaključila je riječima da je i više nego providno da na javnim konkursima uvijek briljiraju savjetnici ministara, poput savjetnika ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande i ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića.