A moratorij?
24

Pogledajte imena: U aktuelnom mandatu zaposleno 319 državnih službenika u institucijama BiH

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
U aktuelnom mandatu državne vlasti u institucijama Bosne i Hercegovine zaposleno je 319 državnih službenika. Od toga je 37 državnih službenika postavljeno na radna mjesta sa rezervnih listi.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić tražio je od direktora Agencije za državnu službu BiH Nevena Akšamije da mu dostavi kompletnu listu primljenih državnih službenika u periodu od 31. marta 2015. godine do 1. aprila 2018. godine.

Mešić je tražio da mu se dostave podaci o broju, imenima i prezimena primljenih državnih službenika na javnim konkursima te podaci o postavljenim državnim službenicima s rezervnih listi odnosno, kojeg datuma, na osnovu kojeg konkursa, u kojoj instituciji, na kojem radnom mjestu i iz kojeg razloga su zaposleni.

"Posljednjih mjeseci dosta se spekuliše o zloupotrebama u sistemu zapošljavanja putem javnih konkursa. Takve spekulacije ne pridonose povjerenju građana u državne institucije, a posebno u način na koji se vrši zapošljavanje državnih službenika. Postoje jasne naznake kako državna ministarstva na osnovu jednog konkursa u organe državne uprave zapošljavaju više osoba, mahom savjetnika ministara i bliskih srodnika bh. funkcionera", naveo je Mešić.

Istakao je da je u skladu s našom demokratskom tradicijom, Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH i mišljenjima Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH u javnom interesu da građani BiH budu upoznati o imenima i prezimenima te načinu postavljanja državnih službenika koje plaćaju.

Agencija za državnu službu BiH u odgovoru je navela kako je na osnovu javnih konkursa u institucijama BiH od 31. marta 2015. godine do 1. aprila 2018. godine zaposleno 319 državnih službenika, od čega je 37 državnih službenika postavljenih s rezervnih listi.

Imena i prezimena svih primljenih državnih službenika u aktuelnom mandatu možete pročitati u fotogaleriji.