Podaci UN Womana
5

Svaka treća djevojčica u svijetu udata je protiv svoje volje

FENA
Prema istraživanjima agencija Ujedinjenih nacija (UN) u dobnoj skupini žena od 20 do 49 godina, jedna od deset su bile udate prije 18. godine, ali je zabrinjavajuće da je među djevojčicama Romkinjama ovaj broj znatno veći, kazala je danas za Fenu šefica Ureda UN Women za BiH Amna Muharemović.

"Ono što mi možemo uraditi je promovirati osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te univerzitetsko obrazovanje ukoliko je moguće za svaku djevojčicu u što većem broju, zatim njihovu adekvatnu zdravstvenu zaštitu kao osnovni put za ostvarivanje svih prava koja su im međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, čiji je potpisnik i BiH, zagarantirana", dodala je Muharemović.

Jedanaesti oktobar prvi put ove godine obilježava se kao Međunarodni dan djevojčica. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija krajem 2011. godine odlučilo je da se ustanovi ovaj međunarodni dan kako bi se tog dana podsjećalo na globalnu borbu za prava djevojčica.

Kao tema prvog obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica odabrana je borba za okončanje maloljetničkih brakova, za koje se smatra da ugrožavaju pravo na obrazovanje i dostojanstven život.

Procjenjuje se da u svijetu jedna od tri djevojčice prije punoljetstva bude udata protiv svoje volje.